L'hora de zona blava a Manresa es paga a 1,70 euros. El darrer increment va ser el juliol per tal que l'empresa que té la concessió municipal de les més de 700 places d'aparcament sota control horari en superfície, Eyssa, responsable també de les obres de la Reforma, repercutís l'increment de l'IVA. A Manresa, el 2004 es pagava l'hora a 0,70 euros; el 2005, a 0,75; el 2008, 1,40; el 2009, a 1,65 i, actualment, a 1,70. En 5 anys el creixement ha estat del 126%.

L'increment accentua el fet que Manresa té una de les zones blaves més cares de l'estat. Un reportatge elaborat per aquest diari ha demostrat que la capital del Bages obté la medalla de plata en el rànquing de les ciutats més cares d'Espanya, i només és superada per Barcelona.

Val a dir que a la Ciutat Comtal les tarifes d'aparcament rotatori s'estableixen per zones, i n'hi ha que superen amb escreix els preus de Manresa, però també n'hi ha que són molt més econòmiques. El preu de Manresa triplica el d'Àvila i és més del doble del que cal pagar en moltes ciutats com la Corunya, Lugo, Vitòria, Valladolid i Segòvia. El preu també és més car que a Roma, Lisboa, Pequín i Basilea.

Congelació a mitges

L'augment està planificat per aportar diners a la concessionària perquè li surti a compte la construcció i gestió del pàrquing de la Reforma i la reurbanització de la plaça. El gener es va anunciar que es congelava el preu del tiquet se- guint la línia de no gravar més fiscalment l'economia dels ciutadans, després que l'any anterior s'hagués aplicat un brusc increment d'entre el 15% i el 49%. Tal com estipula la concessió, la variació del preu es fixa segons l'IPC de l'octubre i s'aplica a partir del mes de gener. Enguany tocava una reducció del 0,7%, en funció de l'IPC, que no ha estat aplicada. L'IVA del juliol sí que s'ha aplicat restant-hi el 0,7%. L'Ajuntament ha explicat que aquest canvi és una afectació de l'increment de l'IVA, universal per a tots els preus i que ha estat anunciat pel govern central, així que no s'ha fet un desplegament d'informació per a cada preu modificat. Afegeix que l'afectació de la disminució de l'IPC, del 0,7%, ha estat inclosa, però no ha tingut afectació perquè no ha superat la variació necessària per superar l'arrodoniment que s'ha de fer perquè sigui pagable a través del sistema de monedes actual. "El preus no poden tenir més d'un número darrere de la coma", afirma.