La depuradora a un cop de pedra. Més enllà, l'abocador. A l'entrada, una gran empresa del ram de la metal·lúrgica. I des de fa poc, un polígon industrial que encara ningú no ha ocupat i que ja mostra senyals d'abandonament. Al mig de tot això hi ha el barri dels Comtals de Manresa. "Ens bombardegen pels quatre cantons", fa notar la presidenta de l'associació de veïns, Pepita Burgués. És un lloc excel·lent per viure-hi i tranquil, afirma ella mateixa i un grup de veïnes que la fan petar al carrer, però té aquests inconvenients.

Un d'aquests inconvenients es va posar en evidència el cap de setmana passat. L'incendi de residus a la planta de compostatge de la depuradora va escampar fum i males olors pertot el barri, unes males olors a les quals han estat exposats des que, el 1994, es va posar en marxa la depuradora, tot i que els últims anys les molèsties han baixat, reconeixen. El mateix passava amb l'abocador, "però darrerament ja no ens afecta", admet una veïna, Montserrat Tresserres. El que sí que fa por, opina, és la foneria. "Els uns i els altres no ens deixen tranquils".

L'incendi a la planta de compostatge de la depuradora, que ahir encara fumejava, és l'últim episodi que ha tocat viure a un barri assetjat pels problemes mediambientals. És un barri empudegat? La presidenta de l'associació de veïns creu que sí, Tresserres recorda que ho van passar molt malament durant l'incendi de la planta de compostatge. "Vam tenir dos dies una boira allotjada al barri i pudors a dins de casa. Espero que el fum no fos dolent. Això diuen i ens ho hem de creure". El que va cremar és fusta que s'utilitza per barrejar amb el fang, no és material tòxic "i no hi ha d'haver cap problema en aquest sentit", explicava el director d'explotació d'Aigües de Manresa, Ricard Tomàs. Per a Tomàs, la informació és cabdal en temes sensibles com les molèsties que es puguin generar amb les pudors del complex de la depuradora i la planta de compostatge. "Fins i tot el nivell de molèsties, que són subjectives, creix amb el desconeixement". Per això han optat per la informació. En aquest sentit el secretari de l'associació de veïns, Sergi Sanz, explicava que la informació i el tracte amb Aigües de Manresa és molt correcte. Sanz assegurava que actualment les incidències amb l'abocador són mínimes o nul.les, que amb la depuradora s'han atenuat les males olors, i que l'incendi del cap de setmana passat va ser un fet puntual, però que la foneria hauria de ser més transparent. Fa un any i mig es va viure al barri un episodi de males olors i picors a la gola a causa de les emissions de la foneria. Fins i tot es van mobilitzar els Mossos d'Esquadra i una ambulància, i Medi Ambient hi va intervenir. Segons Sanz, els últims anys han fet millores, com traslladar la producció a la banda contrària del barri o fer desaparèixer les vibracions que es notaven a les nits. Però diu que l'empresa hauria de solucionar temes com l'emissió d'un polsim negre que s'escampa pel barri i ser més transparent. "Només que vinguessin a fer una xerrada a l'associació de veïns per informar-nos, la gent estaria més tranquil·la", opinava.

La presidenta de l'associació de veïns, Pepita Burgués, reblava el clau: "amb el polígon industrial ens van mortificar tres anys, tenim la depuradora i la foneria, i a més a més hi ha el problema de l'autobús". Aquí és quan entra en joc l'Ajuntament de Manresa, a qui acusen d'haver abandonat completament el barri. Com que hi viu poca gent, dóna pocs vots, explicaven els veïns. Una de les queixes que posen damunt la taula és la comunicació amb autobús amb Manresa. Ho han de fer amb un bus interurbà que de vegades entra al barri i d'altres para a peu de carretera, i no hi ha cap marquesina.