La creació de la Codep, explicava ahir Fina Barroso, que n'ha format part des del principi, com Ignasi Segon i Jaume Serra, "va ser la resposta a una situació molt difícil a Manresa. Vam començar perquè es va tancar una escola de primària i un institut. Tancaven centres i nosaltres ja dèiem que mancaven places, però aleshores es tractava de debilitar l'ensenyament públic".

Tot i que va néixer "pensant que en el futur, quan s'haguessin resolt tots els problemes, es podria tancar aquesta etapa, això no ha passat". Sí que ha passat que cada vegada ha costat més trobar recanvi, sobretot per a un ens que tenia representants de tots els col·lec- tius relacionats amb l'ensenyament. "La nostra força era la unió i la informació que compartíem".

Quan la Codep va començar hi havia un representant de cada centre de primària, de secundària i llar d'infants de Manresa, que s'hi van afegir més endavant; dels partits polítics (excepte el PP), dels sindicats, de la FAPAC, de la FAPAES, del professorat i de les AMPA de primària i secundària. A les últimes reunions, també a la darrera, hi van assistir vuit persones i n'hi ha que van haver de marxar abans perquè al mateix edifici es feia una reunió de la FAMPA que, recordava Barroso, va "sorgir de gent de la Codep", i formava part de les dues entitats. És l'exemple que posava per il·lustrar la disminució de la participació a l'entitat que ha portat els seus darrers integrants a dissoldre-la de manera definitiva.