L'associació entre el Grup Soler i Fomento de Construcciones y Contratas (FCC) ha guanyat el concurs públic organitzat per l'Ajuntament de Manresa per encarregar-se durant els pròxims 10 anys -prorrogables 10 més- de la neteja urbana i recollida de deixalles de Manresa.

Fomento ja era l'adjudicatària del servei fins ara. Tal com explicava ahir l'Ajuntament, la diferència més important de la puntuació per donar prioritat a l'oferta de FCC i del Grup Soler al davant de la de l'empresa valenciana Fobesa -l'altre operador que aspirava a obtenir la concessió- ha estat en l'oferta econòmica. FCC ofereix una baixa del cost del servei del 3% sobre el preu de referència, i Fobesa el 0,18%. També és important la diferència de puntuació atorgada en l'organització i dimensió en neteja viària. La puntuació total ha estat de 708 punts per a Fobesa i 1.993 punts per a FCC i el Grup Soler, atorgats segons criteris ja establerts en el plec de clàusules.

La regidoria de Medi Ambient de l'Ajuntament de Manresa no tenia, ahir, cap dubte sobre qui havia plantejat la millor oferta a la renovació d'una concessió que a hores d'ara s'ofereix amb pròrrogues forçoses, després que el termini acabés el 2009. Segons la regidoria de Medi Ambient, "Fomento planteja una oferta més completa i amb un millor servei. És un servei més adaptat a les particularitats de la ciutat, més ben coordinat i més flexible. A més a més, aporta més maquinària i aquesta maquinària té més prestacions". L'opció de Fomento també té un millor control del servei i més disponibilitat d'eines per fer una bona gestió del contracte (per exemple, un programa informàtic molt complet que garanteix més control sobre els equips i rendiments i sobre el manteniment de la maquinària). Les millores que aporta aquesta concessió respecte de l'antiga són millora de la coordinació, neteja de voreres amb aigua, la neteja de sota dels contenidors, incorpora alguns serveis més de tarda, nit i cap de setmana, flexibilitza el servei per adaptar-lo a les necessitats de cada moment, millora la maquinària existent, amplia el servei de neteja mecànica i el coordina millor i proposa cinc escombradores (abans n'hi havia tres), que tenen accessoris complementaris que no tenien abans, com llances per netejar amb aigua a pressió, dues pales de neu i un raspall de neu. La netejadora amb aiguatambé permet incorporar accessoris complementaris com una fregadora. Altres ofertes són la d'un equip per rentar contenidors i ubicacions manualment, i vehicles elèctrics o híbrids.