La d'ahir va ser la novena convocatòria de l'Ajuntament, mitjançant roda de premsa o de les declaracions dels seus regidors, per desmentir els rumors que corren a la ciutat segons els quals els immigrants reben un tracte de favor per part del consistori. Si fa quatre anys el tema estrella que acaparava aquests rumors és que l'Ajuntament els regalava cotxets, ara és que els comerços oberts per nouvinguts no paguen la taxa d'obertura, i que obren quan volen.

Per a Ignasi Perramon, regidor d'Immigració, la desinformació és la principal causant de les brames que circulen. Reconeix que la situació actual de crisi tampoc no hi ajuda, ja que fa incrementar la desconfiança. Desinformació, per exemple, sobre la normativa dels horaris comercials (vegeu el text del costat). "Hi ha gent que parla de botigues que fan l'horari que els dóna la gana i que no són els habituals que hi havia aquí fa uns anys". Al respecte, remarca que "fa uns quatre anys que hi ha una nova regulació dels horaris comercials que fa que el temps i els dies d'obertura de segons quin tipus de botiga siguin molt més amplis que no pas abans". És el cas dels establiments de queviures, que "poden arribar a obrir fins a dotze hores el dia" i d'establiments com ara "les barberies, que no tenen una regulació específica". Quant al diumenge, "alguns també poden estar oberts, sobretot els relacionats amb alimentació". Comenta que, mentre "el comerç tradicional d'aquí no s'acull a aquests horaris, no els apura, altres comerços de persones d'origen estranger, moltes vegades sí que acaben d'aprofitar tota aquesta franja horària que poden obrir". És a dir, que la normativa és igual per a tothom però que no tothom s'hi acull de la mateixa manera.

Un altre rumor que esmenta té relació amb la taxa d'obertura que han d'abonar els nous establiments. "És absolutament fals que els que són de persones estrangeres no paguin. Tothom qui obre un establiment a Manresa, sigui quin sigui el seu origen, ha de pagar la quantitat que marquen les taxes municipals". Les ajudes socials, hi afegeix, també s'atorguen a qui les demana segons "uns paràmetres absolutament objectius" basats en uns barems ja establerts.

Perramon també parla del tema dels cotxets, que ha persistit amb els anys malgrat els successius desmentiments de l'Ajuntament. "Encara circula aquesta mena d'història que l'Ajuntament regala cotxets i que, si a la persona li agrada el més car, va a buscar un val als serveis socials perquè així li donen". De fet, diu el regidor, "l'Ajuntament no dóna cotxets a ningú, ni nous ni usats. El que sí que pot passar és que alguna entitat de caràcter assistencial, quan rep un cotxet en bones condicions, el doni si veu un cas de necessitat".

Quant a l'ús dels recursos sanitaris, esmenta un estudi de l'hospital Sant Pau de Barcelona segons el qual "la freqüentació d'urgències de la població d'origen estranger i l'autòctona és la mateixa".

A la web del consistori (www.ajmanresa.cat) es pot consultar un resum dels horaris comercials segons el tipus d'establiment.