El llibre d'Elsa Segura i de Santi Mendoza és tota una declaració d'amor a la seva filla, la Carla, que va morir el 8 de maig passat per culpa d'un càncer (rabdomiosarcoma alveolar) que no va superar. Tenia 17 anys i l'hi havien diagnosticat tres anys abans. Els seus pares, que són de Sant Joan de Vilatorrada i justament abans-d'ahir van presentar el llibre a Manresa, han volgut retornar la generositat que va rebre la Carla destinant tots els guanys en la venda dels 1.500 exemplars editats d'Alcanzar las estrellas es possible (Ed. La Plana, 2011) a l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona i a la Fundació Ilusiones, que des del novembre del 2009 s'anomena Make a Wish Spain.

Va ser justament gràcies a fundacions com Ilusiones, Enriqueta Villavecchia i Somni dels Nens que la Carla va poder explotar la seva principal afició, que, tal com explica el llibre, era viure la vida a fons. Gairebé res. En dos anys va viatjar a Irlanda, a París, a Tenerife, a la Xina, va pujar en globus i es va tirar en paracaigudes.

"Tens dos camins: o et tanques o, al contrari, el que hem fet nosaltres", explica Santi Mendoza. "La nostra filla era un orgull i una de les fites del llibre és promoure la seva persona perquè per allà on va passar va deixar petjada. Ella sempre havia dit que quan es posés bé volia escriure un llibre per ajudar persones en la seva mateixa situació. Per dir-los: jo he passat per aquí, he pogut fer tot això i sempre amb ganes de viure. Va ser una lluitadora des del principi fins a la fi". Al final del llibre, escrits de persones que la van conèixer i tractar durant la malaltia donen testimoni del carisma de la jove.

La seva història comença quan un dia comenta a la seva mare que s'ofega per anar fins a l'institut, malgrat ser situat molt a prop de casa seva, a Sant Joan. A partir d'aquí s'inicia el procés fins a arribar a mans del cap d'oncologia de l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, el doctor Jaume Mora, que va participar en la presentació de Manresa, i que va ser qui els va donar la dolorosa notícia que la Carla tenia càncer.

La narració del llibre, a mode de diari, és sincera i molt dura. No hi ha concessions, però no es recrea en la desgràcia. No fa falta. Simplement, explica la realitat i traspua l'amor del Santi i l'Elsa per la Carla i per totes aquelles persones que la van ajudar a ser una mica més feliç. A voltes, són crítics amb situacions derivades de la seva malaltia, com la poca sensibilitat i la burocràcia amb què van topar en algun moment del feixuc camí.

"El pronòstic era complicat, però d'esperances en teníem", explica la seva mare, que va deixar de treballar per dedicar-se a la Carla les 24 hores del dia. Recorda com un dels moments més durs haver d'explicar al seu altre fill, Santi, que aleshores tenia 8 anys, que la seva germana patia un càncer. "No hi va donar importància. L'únic que va demanar és si es curaria. És un nen que, com ella, va madurar massa ràpid".

El viatge a la Xina

L'aleshores Fundació Ilusiones va fer possible el viatge de la jove a la Xina. Santi Mendoza explica que fundacions com aquesta "proposen a nens malalts fer activitats i viatges. Tenen via directa amb els metges per preveure quina és la data més adequada segons el tractament. Cada vegada que feia una sortida venia amb les ganes renovades". Anar a la Xina va ser possible gràcies al projecte social de caràcter educatiu Ilusiones y Estrellas, coordinat per la Fundació Ilusiones i l'associació Sheilos, presidida pel doctor Miquel Serra-Ricart, astrònom de l'Institut d'Astrofísica de Canàries i administrador de l'observatori del Teide. Amb ell, la Carla va fer una bonica amistat que queda reflectida en el llibre, com tantes altres, inclosa la del doctor Mora.

El projecte Ilusiones y Estrellas va consistir a fer un treball sobre astronomia que va portar els catorze joves participants a competir. El premi: viatjar, el juliol del 2009, a la Xina per veure un eclipsi solar. L'expedició tenia com a eslògan el títol que els pares de la Carla han posat al llibre. Justament per recordar-la, l'associació Sheilos ha batejat amb el seu nom l'expedició que ha organitzat enguany a Groenlàndia per veure les aurores boreals on, per desgràcia, no podrà anar. Alhora, des de l'any passat Make a Wish Spain lliura una beca anual que premia una persona que comparteixi els valors de la jove bagenca a participar en aquestes expedicions.

L'Elsa i el Santi són coeditors del llibre, que han pogut tirar endavant amb l'ajuda d'espònsors i de col·laboradors. "És un llibre que hem fet amb tot l'amor; és dolç, com era ella", explica la mare, la qual admet que "hi he deixat l'ànima; m'ha servit de teràpia". Per al lector és tota una lliçó de vida d'una noia que tenia per lema "aquí per tot".

Quan va morir, els seus pares van portar una part de les seves cendres a les portes del panteó de las reina Hatshepsut, a Egipte, un país que la fascinava. Des de les estrelles segur que els ho va agrair.