L'arquitecte manresà Ignasi Oms va deixar la seva empremta en més d'una seixantena d'edificis de la capital del Bages. Ahir al matí, onze d'ells van obrir les seves portes a la ciutat i més de 350 persones no es van voler perdre l'oportunitat de conèixer de primera mà el rastre que ha deixat el pare del modernisme, i des de divendres manresà il·lustre, a la capital del Bages.

De les onze propostes, la Casa Torrens, popularment coneguda com ca la Buresa, va ser la que més visitants va atreure. La visita començava a les portes de l'emblemàtic edifici, situat a la plaça Fius i Palà, on el guia explicava als assistents els principals trets característics de la façana i com aquesta, presidida per un relleu del Sagrat Cor, alterna simetria i sobrietat. Tot seguit, els assistents van poder accedir a un dels pisos, concretament a la tercera planta, on els anys 50 s'ubicava la consulta del Doctor Llatjós. Dels elements arquitectònics que conserva el pis, de 230 metres quadrats i que va ser restaurat quan es va convertir en consulta mèdica, destaca el paviment, que en cadascuna de les dependències és diferent.

La jornada de portes obertes va permetre veure altres edificis d'Oms que, com ca la Buresa, habitualment no són visitables perquè són de propietat privada. És el cas de la Casa Armengou, situada a la concurrència entre la carretera de Vic i el carrer de Sant Joan Baptista de la Salle. Oms va dissenyar l'habitatge seguint les indicacions de la família berguedana Armengou, que, després d'obrir una ferreteria a la capital del Bages, es van instal·lar a la ciutat. L'arquitecte va construir l'edifici després de visitar una exposició universal a París, per la qual cosa trenca amb moltes de les obres que havia dut a terme amb anterioritat i incorpora més elements decoratius. Els assistents a la visita, ahir van poder accedir al vestíbul, accedir a un dels pisos -que com ca la Buresa conserva el paviment original en el passadís principal i en una de les dependències- i pujar al terrat, que va ser rehabilitat el 2003.

La Casa Torra va ser una altra de les obres d'Oms de propietat privada que ahir van obrir portes. Els espais comuns conserven els vitralls, les baranes i el sostre, ambientats en els motius florals. Els visitants van poder accedir al primer pis, que actualment acull una notaria i que, tot i ser restaurada, conserva els vitralls i el paviment. Alguns dels assistents també van poder veure un dels pisos que manté les motllures i el paviment original.

Entre els edificis d'Oms que ahir es van poder visitar també hi havia la Casa Lluvià, el Casino de Manresa, la Casa Gabernet Espanyol, l'Ateneu Obrer Manresà, l'Escorxador Municipal, el Col·legi asil dels Infants Orfes i la Companyia Anònima d'Electricitat.