El primer debat entre els 10 candidats a l'alcaldia de Manresa que hi va haver ahir a la Cambra de Comerç va deixar en evidència tres coses: la dificultat que suposa fer un debat polític a 10 que sigui atractiu, el fair play que hi va haver en tot moment entre els caps de llista i les poques novetats que es van posar damunt la taula.

Al debat hi van participar tots els candidats: Joan Soler, de Manresans; Robert Ara, de Solidaritat per la Independència; Adam Majó de la CUP; Xavier Rubio, d'ICV-EUiA; Josep Camprubí, del PSC; Valentí Junyent, de CiU; Pere Culell, d'Esquerra; Xavier Javaloyes, del PP; Albert Pericas, de PxC, i Joan Porras, de MoVem. La difícil tasca de moderador la va assumir el periodista Xavier Domènech.

Ahir es tractava de debatre les propostes econòmiques dels diferents partits, tot i que en la intervenció inicial de cadascun n'hi va haver que es van desviar d'aquest eix per presentar el seu ideari particular. En el que tothom va estar d'acord és que el primer que s'ha de combatre des de l'Ajuntament és l'atur.

Soler, per Manresans, va afirmar que cal retenir els professionals creant vincles entre empreses, emprenedors i universitats. va afirmar que cal eliminar burocràcia i facilitar els pagaments d'impostos i taxes. Per Solidaritat, Robert Ara va proposar crear un agència que coordini tot l'engranatge de promoció econòmica de l'Ajuntament i que el sector econòmic i polític dissenyin una estratègia de futur per a la ciutat. Joan Porras, de MoVem, va insistir molt que primer cal que Manresa cregui en ella mateixa, "perquè ara mateix és a la UVI", segons la seva opinió. Pericas, per la Plataforma, va proposar abaixar els impostos per ajudar les empreses.

El candidat de la CUP, Adam Majó, va apostar per centralitzar els serveis econòmics que presta l'Ajuntament i va criticar que actualment hi hagi una regidoria de promoció econòmica i una altra d'economia social. Va afirmar, també, que la millor promoció que pot tenir la ciutat és que s'hi visqui bé i millor que ara.

Per la seva part, el cap de llista del PP, Xavier Javaloyes, va apostar per fer més àgils els tràmits a l'Ajuntament, abaixar impostos "per crear riquesa i generar més dinamisme" i promoure l'economia productiva.

Per Esquerra, Pere Culell va anunciar que si governa crearà la figura del tutor d'empresa per acompanyar tots aquells que volen invertir a la ciutat, mentre que Xavier Rubio, d'ICV, va assegurar, per la seva banda, que cal buscar un gran acord de ciutat per crear ocupació sobre la base de l'economia verda i sostenible, així com fomentar la formació.

L'alcalde de Manresa i candidat a la reelecció, Josep Camprubí, va afirmar que per generar ocupació cal generar activitat econòmica, i la seva aposta és la internacionalització i la innovació. Va posar com a exemple el CTM, el Parc Tecnològic i el CATIC. També va dir que vol crear una finestreta única tutoritzada per reforçar el suport als emprenedors.

El candidat de CiU, Valentí Junyent, va dir que s'ha de creure en la iniciativa privada per crear treball, que el Parc Tecnològic fa tard, que fomentarà l'autoocupació i que al seu programa electoral hi figura la creació d'una oficina d'atenció a l'activitat econòmica.