Fulards i motxilles van ocupar, ahir, a les 10 del matí, la plaça Major de Manresa. S'hi van aplegar els 1.500 caps escoltes inscrits en una trobada històrica a la capital del Bages de l'escoltisme català, que havia començat el dia abans. L'objectiu: decidir cap on ha d'anar l'escoltisme amb la mirada posada a l'any 2031. Felip Puig, conseller d'Interior, que va inaugurar la trobada amb l'alcalde de la ciutat, Josep Camprubí, va rebre la xiulada d'un grupet de joves. I això que, com va dir, no duia el bat de beisbol que l'acompanya en la seva caracterització al Polònia...

Arnau Garcia, president de la Federació Catalana d'Escoltisme i Guiatge (FCEG), explicava a Regió7 el perquè de la trobada a Manresa, la primera que es fa en la història de l'escoltisme català d'aquesta magnitud. "Som aquí per pensar els fonaments ideològics que ens han de permetre establir les bases de l'escoltisme i guiatge del futur". Aquests fonaments són els que durant el cap de setmana (avui s'acaba la trobada) hauran discutit els caps. Garcia remarcava que la refundació no ve donada per cap crisi en el món de l'escoltisme; ans el contrari. "De fet, estem creixent. La crisi econòmica que estem vivint ens ha portat a obrir nous agrupaments i a créixer en voluntaris". Actualment, a Catalunya, hi ha més de 16.000 infants i joves escoltes, més de 3.500 caps i 200 agrupaments, "el 10% més que fa un any", informava. Amb anterioritat, reconeixia Garcia, "portàvem una dinàmica de certa disminució, però ara estem pujant i amb força". Com a reptes de futur, posava que "necessitem més reconeixement a escala de país, sortir cap enfora i donar-nos a conèixer, trencar certs tòpics i fer-nos forts en la societat civil". Va definir l'escoltisme com "una opció de país i nacional". D'acord amb ell, Felip Puig va ressaltar que "el moviment escolta té més vigència que mai". Per a ell, "la solidaritat, la capacitat de superació, el compromís i la visió global des del patriotisme refermat amb la nostra nació em sembla que és més necessari que mai", sobretot, va dir, en un moment "en què no només estem parlant d'una crisi econòmica, sinó també d'una crisi d'estat i de valors".

La xiulada a Puig

Les intervencions de les autoritats es van fer en un escenari instal·lat a la plaça Major presidit per un gegant vestit d'escolta i amb els participants asseguts a terra fent voleiar els fulards. Abans, tots havien esmorzat allà mateix. Mentrestant, alguns ciutadans compraven a les parades de fruita i de verdura que hi ha els dissabte al matí a la plaça manresana.

L'alcalde Camprubí va recordar el seu passat a l'Agrupament Escolta (AE) Cardenal Lluch i es va endur un aplaudiment quan va dir que "a l'escoltisme s'hi entra i no se'n surt mai". Camprubí va agrair a l'organització que haguessin triat Manresa per celebrar la Trobada de Caps 2011 i els va convidar a fer-se-la seva: "els carrers són tots vostres". Va fer referència als fundadors de l'escoltisme i al seu paper a l'hora de "fer país durant 80 anys" i va cloure les seves paraules amb un "sempre a punt per fer feina, benvinguts i bon treball". Tot seguit van parlar Garcia i Puig, que és quan va rebre la xiulada que un grupet de joves van acompanyar mostrant un cartró on posava "Fulards contra porres". El conseller d'Interior hi va treure ferro i, com Camprubí, va fer esment del seu passat a l'AE Sant Benet de Sarrià i va donar de manera reiterada les gràcies al moviment escolta. La inauguració va acabar posant a l'alcalde i al conseller un fulard de la FCRG i amb el tall de la cinta a càrrec de dos infants de l'AE La Salut de Viladordis.

Entre els presents hi havia Jordi Moltó, delegat del Govern a la Catalunya central; els regidors Alba Alsina i Alain Jordà; Craig Turpie, president de la Regió Europea d'Escoltisme, i Marío Díaz, exvicepresident del Comitè Mundial d'Escoltisme (2008-2011). A les 11 va començar una activitat que va omplir la ciutat de petits grups d'escoltes disposats a reflexionar a l'entorn de l'escoltisme. Al vespre es va fer una cercavila des de la plaça Major fins al Palau Firal i, allà, un sopar i concert. Avui hi ha matinal de reflexió, dinar i comiat.