"Quan tens 20 anys, qualsevol cosa que en duri més de 5 sembla una eternitat", diu Adam Majó quan fa memòria de la primera Festa Major Alternativa de Manresa, que es va celebrar el 1992. Majó, juntament amb altres persones de l'entorn de l'esquerra independentista, va ser impulsor d'una aventura que amb el temps ha esdevingut multitudinària pel que fa a la participació i que compleix 20 anys. S'ha convertit en una cita ineludible i a hores d'ara és difícil imaginar una festa major a Manresa sense l'Alternativa.

"Quan vam començar no m'imaginava que arribaria tan lluny", explica un altre dels impulsors, Gerard Massegú. "Recordo que hi vam posar molta passió, érem molt joves, i molt tossuts en el sentit que teníem les idees molt clares". Aquestes idees eren fer una festa gratuïta que se celebrés al centre de la ciutat, que s'autogestionés per no haver de dependre de subvencions i que també tingués una part crítica i reivindicativa. 20 anys després aquests pilars bàsics encara són els que mantenen dempeus l'Alternativa.

Aquest any la proposta dels organitzadors és reflexionar sobre l'autogestió. "L'autogestió és la gràcia de la festa", diu Albert Masdeu, que fa 19 anys que forma part de l'organització. "Et permet no tenir ningú per sobre i poder maniobrar". Els diners surten bàsicament de les barraques de la plaça. Masdeu opina que l'èxit de l'Alternativa cal buscar-lo en el fet que s'ha estat 19 anys "picant pedra, fent les coses amb cara i ulls, sense aspiracions, i aportant música i espectacles de qualitat". També que "s'ha donat una alternativa cultural i també política".

Però com va començar tot? Adam Majó ho resumeix ras i curt: "anàvem a la Festa Major d'Oló i a l'aquelarre de Cervera perquè eren més divertides que la de Manresa". A partir d'aquí es van plantejar fer alguna cosa. Però cal tenir en compte els antecedents. L'any abans, el 1991, hi va haver aldarulls durant la Festa Major de Manresa que van acabar amb enfrontaments entre un grup de gent i la policia a la plaça Infants. Hi va haver 7 detinguts. L'any a sobre, quan els impulsors de l'Alternativa van anar a exposar la seva idea a l'Ajuntament, els regidors de Cultura i de Seguretat Ciutadana d'aleshores, Marcel·lí Llobet i Josep Vilarasau, respectivament, els van dir que no. "Però la cosa va quedar així. Ni ens van donar permís ni ens ho van impedir. No es van veure amb cor de prohibir-la" per por que es puguessin repetir els incidents de l'any anterior.

"Potser si no hi hagués hagut les bufetades ens ho haurien impedit". D'aqueta manera va néixer la primera Festa Major Alternativa, que es va celebrar a la plaça d'Europa. Era el 1992. El segon any ja es va celebrar a la plaça de Puigmercadal, l'escenari habitual tret de quan es va fer al pati de l'edifici dels Infants perquè feien obres de remodelació al Puigmercadal. "Teníem la voluntat que es consolidés. El primer any va ser com una prova, i el segon, al Puigmercadal, vam veure que funcionava". D'això ja fa 20 anys.