A partir del dilluns 19 de setembre els usuaris del CAP Plaça Catalunya, conegut per molta gent com CAP Lepant, hauran d'anar al CAP Bages a visitar-se. Des d'aquest dia els 40 professionals que treballen en aquest CAP del carrer de Lepant ja atendran els pacients a la primera i a la segona planta de l'edifici del CAP Bages, al carrer de Soler i March, encara immers en les obres d'ampliació que hi van començar ja fa tres anys.

No és cap secret que els treballadors del CAP Lepant, que va obrir portes el 1988, fa anys que reclamen un espai de més qualitat per exercir.

El 2007 fins i tot van fer una recollida de signatures entre els usuaris (en van aplegar 2.500) per denunciar les mancances de l'equipament del carrer de Lepant. Si bé la més important era que el local no tenia sortida d'emergència, la llista era llarga: fuites d'aigua residual de les canonades dels pisos de sobre del local i males olors del clavegueram, manca de llum natural a gairebé tot el centre, manca de sanitaris adaptats i manca d'espai per a tots els professionals. Amb el trasllat al CAP Bages, les seves demandes obtindran resposta i, finalment, tots aquests problemes quedaran enrere. Per començar, disposaran de més del doble de l'espai actual: de 750 m2 passaran a tenir-ne 1.800, deixant de banda els espais comuns amb els altres serveis del CAP Bages.

La doctora Elisabeth Descals, directora del CAP Plaça Catalunya des del 2009, explica que "els professionals estan molt contents, sobretot la gent que ha estat tota la vida a l'edifici actual". A banda de l'espai, entre altres avantatges, la mudança comportarà, per exemple, que cada professional tingui un despatx i no l'hagi de compartir. "De 17 passarem a tenir-ne 36", xifra que inclou els que ja funcionen actualment en el nou CAP del servei de pediatria, que s'hi va traslladar del CAP Plaça Catalunya el 14 de maig del 2007 amb l'objectiu de poder guanyar espai en aquest CAP. Abans, el laboratori per a l'extracció sanguínia també s'hi va mudar i, fa un any i mig, la treballadora social. El darrer que hi ha entrat en funcionament és el Centre d'Urgències d'Atenció Primària (CUAP).

Mentre que el dilluns 19 de setembre els pacients ja s'hauran d'adreçar al taulell del CAP Bages (que s'ampliarà amb més punts d'atenció que els actuals), els dies previs hi haurà la feinada de fer el trasllat de tot el material d'un edifici a l'altre. La doctora Descals explica que aquest trasllat es farà "des del dijous abans a la tarda fins al diumenge per, dilluns, estar instal·lats". A les persones que tenen hora a partir d'aquest dia ja se'ls ha informat del canvi, comenta. A més a més, s'han penjat cartells informatius en diferents punts de Manresa i al mateix CAP Lepant.

A partir del canvi, "el CAP Plaça Catalunya passarà a ser l'ABS (Àrea Bàsica de Salut) Manresa 2 i EAP (Equip d'Atenció Primària) Manresa 2, ubicat al CAP Bages". L'horari d'atenció al nou edifici serà el mateix de sempre: de les 8 del matí a les 8 del vespre, però el telèfon d'atenció a l'usuari canviarà. Fins al 16 de setembre serà l'actual (el 93 873 86 00) i, a partir del 19 de setembre, serà el mateix que el del CAP Bages, el 93 874 81 78.

Descals remarca que el trasllat no implicarà canvis de personal ja que no suposarà doblar serveis. Ara els professionals que treballen al CAP Bages són especialistes. El dia 19 s'hi afegiran els metges de família (amb l'atenció al pacient al centre i a domicili), una dentista i els serveis de cirurgia menor, de crioteràpia i de teledermatologia.