El Parc de la Sèquia de Manresa ha elaborat una ruta de realitat augmentada per explicar la història que hi ha al voltant del canal medieval de la Sèquia. Un personatge virtual, en Pere el Sequiaire, serà el guia i donarà les claus per entendre el desenvolupament cultural, industrial i urbanístic de la ciutat. Els visitants hauran de col·locar una tableta davant de les imatges instal·lades en diferents punts d'interès perquè aparegui el guia virtual, en Pere el Sequiaire. La directora del Museu de la Tècnica de Manresa, Alba Subirana, ha explicat a l'ACN que l'objectiu és "donar a conèixer el canal de la Sèquia, un element molt important tant per Manresa com també per la Catalunya Central".

Els valors patrimonials i culturals que envolten el canal de la Sèquia de Manresa es donaran a conèixer a través d'una ruta de realitat augmentada. Aquest concepte consisteix en barrejar imatges reals amb objectes virtuals generats per ordinador, de manera que es dóna la sensació que es barreja el món físic amb el virtual.

Segons ha explicat la directora del Museu de la Tècnica de Manresa, Alba Subirana, la nova ruta "dóna a conèixer diferents punts i espais de la Sèquia i tot allò que s'ha generat al seu voltant". El guia de la ruta serà un personatge virtual, en Pere el Sequiaire, "que ens anirà portant per diferents punts d'interès, ens explicarà la història del canal i ens farà fer diferents jocs", ha explicat Subirana.

De moment, la ruta compta amb quatre punts d'interpretació, que es visualitzaran mitjançant la realitat augmentada. A través de l'ús de tabletes i una sèrie de marcadors que serveixen per activar la programació, els visitants podran conèixer com es va construir el canal durant l'edat mitjana, per què s'utilitzava i els usos industrials i domèstics que se li van donar a finals del segle XIX.

La Sèquia és un canal que es va construir durant el segle XIV i que, actualment, encara porta aigua a Manresa i algunes poblacions de la vora. Subirana ha explicat, però, que l'interès del canal no només és l'abastiment d'aigua "sinó també el seu valor paisatgístic i cultural". La directora del Museu ha recordat que el canal "ha marcat molts moments de la història de la zona i un dels exemples és la Festa de la Llum que se celebra cada 21 de febrer a Manresa i que recorda la construcció del canal".

Aquest nou recurs turístic i cultural està pensat per un públic familiar i el podran començar a provar a partir del mes de juliol i sota reserva prèvia. Subirana ha explicat que, de moment, la ruta es farà a través del Centre de Visitants del Parc de la Sèquia i que, un cop avaluat el seu funcionament, es plantejaran de penjar-ho a la xarxa perquè la gent es pugui descarregar l'aplicació.