El jesuïta manresà Maurici Bacardit ha estat l'encarregat d'oficiar el que s'ha batejat com el casament de l'any a Bolívia: la unió entre el vicepresident del país i número 2 del govern d'Evo Morales, Álvaro García Linera, amb la periodista Claudia Fernández. Bacardit fa més de 50 anys que és a Bolívia, on ha exercit diversos càrrecs de responsabilitat fins a la seva jubilació.

La cerimònia es va celebrar el mes passat a la basílica de San Francisco de la capital boliviana, La Paz, i va ser retransmès en directe per diverses cadenes de televisió. Entre els convidats hi havia el president del país. Evo Morales i el jesuïta Maurici Bacardit es coneixien des d'abans que el primer accedís a la presidència del país el gener del 2006. També coneixia d'abans García Linares.

Bacardit (Manresa, 8 de setembre del 1936) és una figura molt coneguda a Bolívia, on, a més a més d'exercir els últims anys com a director executiu de la Pastoral Social de Càritas a la població de Santa Cruz, també s'ha significat per la seva tasca de mediador en conflictes i negociacions entre sindicats o juntes veïnals i el govern. En algunes ocasions s'ha enfrontat al govern del país.

El mateix Bacardit va explicar en un diari bolivià que li va sorprendre la petició que oficiés la cerimònia, i que amb García Linares "tenim una relació d'amistat de fa molt temps, abans fins i tot que el seu nom sonés per a la vicepresidència". Un cop al poder, el mateix García Linares va oferir un càrrec d'assessor del govern a Bacardit, que el manresà va rebutjar.

Abans del casament, Bacardit declarava que si insistien que presidís la cerimònia, "amb molt de gust els donaré la benedicció en aquest compromís entre els dos personatges, i demanaré a Déu que els ompli d'amor i gràcia".

Caritat i amor

Al sermó, Barcardit va recordar que la caritat és sinònim d'amor, i va demanar a la parella acabada de casar que "s'estimin de veritat, i que aquest amor duri tota la vida".

El casament del vicepresident de Bolívia, de 49 anys, i la periodista, de 24, es va convertir en tot un esdeveniment polític i social al país. Entre els convidats hi havia els Nobel de la pau Rigoberta Men-chú i Adolfo Pérez Esquivel.

El dia abans de la cerimònia religiosa, Álvaro García Linera i Claudia Fernández es van unir seguint un ritus aimara que es va celebrar a les restes arqueològiques de Tiwanaku, cerimònia a la qual també va assistir el president de Bolívia, Evo Morales.