L'any passat, mentre la seva parella, Neus Manchado, que és advocada, estudiava per passar unes oposicions, Santi Muñoz cuidava la filla de dos anyets que tenen en comú. La duia al parc, a berenar... però, en general, fa notar, tenia molts problemes per trobar un espai adequat. Aquest fet, sumat al context de crisi, que ha generat que entri poca feina en el despatx d'arquitectes que comparteix amb Xavier Juan, va animar els tres joves a reinventar-se. Dels plànols i dels jutjats, en el cas de Manchado, van decidir fer el salt al món dels jocs per a infants. El resultat: La Ludoterra.

Adreçat als pares i mares amb fills de 0 a 5 anys, es tracta d'un innovador espai de joc per compartir amb la família al carrer de Circumval·lació número 35 de Manresa, al costat d'Hisenda. Tot i que aquesta referència espacial no els engresqui, és la millor per situar l'establiment perquè, com reconeix Muñoz, el carrer de Circumval·lació té la peculiaritat de ser tan cèntric com desconegut.

La Ludoterra no és una guarderia i no s'hi val anar-hi per deixar aparcats els nens mentre es pren quelcom a l'espai de granja, ni tampoc comparar-ho amb un xiquiparc, remarca Muñoz, que és de Santpedor. La seva parella, igual que Juan, és de Manresa i cap dels tres no ha fet els 36 anys.

El negoci ocupa 250 metres quadrats molt ben aprofitats. Hi predomina el blanc i hi ha alguns detalls de color lila, com les fundes encoixinades per decorar i, alhora, fer més amables els pilars que folren. A cada taula de l'espai que fa de granja per esmorzar-hi i berenar-hi (hi pot anar tothom qui ho vulgui, però ha de ser conscient que és un espai lúdic i no una biblioteca on imperi el silenci) hi ha una torreta amb flors naturals. El terra és de fusta perquè per accedir a la zona de joc, protegida per una tanca amb llistons blancs que també separa els diferents àmbits, cal descalçar-se per una qüestió d'higiene, sobretot pensant en els infants que van a quatre grapes.

"Cafès de família"

Muñoz destaca que és un tipus d'espai molt habitual en alguns països d'Europa, com Alemanya. Els anomenen "cafès de família". Aquí, però, és novetat, com ho eren fa anys les taules plegables per canviar els bolquers en els serveis públics. Ara n'hi ha gairebé a tot arreu. La Ludoterra inclou un àmbit amb material per als infants que gategen. Per a la resta, hi ha l'espai simbòlic (nom tècnic), amb nines i una cuineta; de construcció, per fer puzles, de jocs de taula i el racó del dibuix (amb una pissarra que ocupa tot un pany de paret) i de contes. Muñoz comenta que, de cara al mes vinent, preveuen programar actuacions de titelles i de conta-contes regularment, i que el març iniciaran una col·laboració amb l'associació Nodrir, amb xerrades sobre nutrició, pediatria... Aquests actes seran gratuïts o de pagament, depenent del tracte amb els protagonistes. Els dies de cada dia els nens paguen 2,5 euros, sense límit de temps.

Amics seus que treballen en el món de l'ensenyament els han assessorat a l'hora de pensar els diferents espais i Juan hi ha aportat la seva experiència en el món del monitoratge i del joc com a membre del Club del Joc i participant en l'organització de la Setmana de Jocs al Carrer. L'horari és de dimarts a dissabte, de 10 del matí a 1 del migdia i de 5 de la tarda a 8 del vespre. Els diumenges La Ludoterra només obrirà prèvia reserva de l'espai per celebrar-hi festes d'aniversari. Es pot fer a l'adreça laludoterra@gmail.com.

Jocs exclusius

Animal sobre animal, El monstre dels mitjons, Corb, Dixit, Viva Topo. Són alguns dels jocs infantils i familiars que comercialitza La Ludoterra, que també ven en exclusiva jocs educatius de la casa alemanya HABA. "Són productes de molta qualitat". De la majoria de jocs en tenen una caixa oberta perquè les famílies els puguin provar in situ fent una partideta plegats. Lògicament, els responsables de l'establiment els oferiran tot l'assessorament necessari. A l'espai granja poden menjar coques, croissants i prendre una xocolata desfeta, un suís, un cafè, un te, un refresc... El negoci també té un espai dedicat a la compra i venda de roba infantil de segona mà.