La Fundació Universitària del Bages (FUB) disposa d'una política de beques per als alumnes del centre amb l'objectiu que els estudiants amb més bon currículum però amb recursos limitats tin-guin l'oportunitat d'estudiar-hi.

Tot i ser una institució universitària privada, la FUB és sensible a les necessitats dels alumnes que hi fan estudis de grau i necessiten una ajuda. La política de beques de la FUB consisteix en la tramitació d'ajudes econòmiques a canvi d'unes tasques que els estudiants becats realitzen a la mateixa universitat o bé en entitats com és el cas de Càritas Arxiprestal de Manresa.

La responsable de Beques i del departament de Qualitat de la FUB, Sílvia Mas, explica que "aquest curs 2013-2014 tenim un total de 21 alumnes que es beneficien de les ajudes que proporciona el centre. Pensem que per a l'estudiant fer diferents tasques és una bona experiència en la seva etapa de formació".

El centre té una demanda alta quant a sol·licituds de beques i any rere any intenta arribar al màxim nombre d'estudiants possible. Una comissió de beques que integren els respectius directors dels estudis, la responsable d'administració, el representant jurídic de la FUB i la responsable de les beques, Sílvia Mas, és l'encarregada de fer-ne l'adjudicació.

Dues modalitats

El programa de beques ofereix dues modalitats. Per als alumnes de primer curs s'ofereixen quatre beques de 3.000 euros, que es descompten del preu de la matrícula. Aquest any es va acordar dividir el nombre de beques i atorgar-ne vuit de 1.500 euros en comptes de quatre de 3.000. "Tot i que l'ajuda per estudiant és menor, aquest any vam decidir beneficiar més alumnes", apunta Sílvia Mas. A canvi de l'ajuda, els estudiants fan tasques diverses fins a un total de 225 hores. La segona modalitat fa referència als estudiants dels cursos de segon, tercer i quart, en què s'ofereixen tres beques de 3.000 euros cadascuna per 450 hores de treball a la biblioteca o bé a l'Escola de Formació Contínua.

Programa de beques

Les tasques que realitzen els alumnes becats són diverses i els ajuden a agafar experiència durant l'etapa de formació. Els estudiants fan tasques de suport a la FUB i, en primer lloc, poden col·laborar en la realització d'estudis i projectes. En aquest àmbit, ajuden en les entrevistes i les enquestes, organitzen materials, donen suport a les tesis doctorals dels professors, participen en les sessions de formació, etc. En el marc de la FUB, també tenen un paper destacat en els actes de difusió. Els alumnes participen en les jornades de portes obertes, es desplacen a diferents certàmens, com és el cas de l'estand al Saló de l'Ensenyament, i visiten els instituts per donar a conèixer l'oferta de la FUB. També donen suport en els tràmits d'inscripcions i col·laboren en l'organització de jornades i conferències. A més, el programa de beques preveu que els alumnes realitzin tasques específiques a la biblioteca assumint el rol d'auxiliar de biblioteca o bé donin suport a l'Escola de Formació Contínua.

Àmbit social

Més enllà de la FUB, els alumnes també poden escollir desenvolupar les hores de prestació en organitzacions de caràcter social. És el cas de Càritas, on aquest curs realitzen el seu programa de beques set estudiants. Els alumnes fan classes dels nivells bàsics de català per a mares amb nens petits al seu càrrec o cuiden els infants mentre les seves mares assisteixen a classe. L'altra opció que tenen els alumnes de la FUB és la col·laboració amb els estudis que Càritas du a terme periòdicament.

Tota una experiència

Els alumnes fan un balanç molt positiu de totes aquestes experiències. Carlota Sánchez és estudiant del quart curs del grau d'Educació Infantil i a través de la beca fa classes de català cada dijous a Càritas. Té un grup de 18 dones marroquines a les quals ensenya el llenguatge oral i els fonaments per escriure i entendre el català en l'àmbit quotidià. Assegura que "m'agrada, és molt enriquidor. Jo els ensenyo català, però també aprenc paraules i expressions del seu idioma". I afegeix que "abans també havia cuidat els nens i nenes de les mares mentre feien classe". En paral·lel, aquest curs ha realitzat tasques de suport a la FUB; concretament al laboratori i a l'aula d'art. Per a ella i la seva família va ser tota "una alegria rebre la beca de la FUB. Qualsevol ajuda és benvinguda i més en l'actualitat on tot costa més", diu.

Aprenentatge continu

Queralt Perarnau és alumna de segon curs del grau d'Infermeria i ha estat becada amb 1.500 euros. Ha fet tasques de suport en les jornades de portes obertes de la FUB i en l'estrena de la Clínica Universitària va ensenyar als visitants com funcionaven els espais d'infermeria. "He de reconèixer que on m'ho he passat més bé i he après més és fent de víctima en les simulacions de les activitats que es programen als màsters de l'Escola de Formació Contínua". Explica que "per a nosaltres, que estudiem Infermeria, és una gran oportunitat perquè assistim a les classes teòriques i en les simulacions aprenem com actuar i els protocols que cal seguir en situacions d'emergència". Reconeix que "hem après molt i a sobre tenim la satisfacció d'haver rebut una ajuda que ens ha anat molt bé".

Treball a la biblioteca

Cada dijous a la tarda, de 6 a 9, Roger Lasierra és a la biblioteca de la FUB. Estudia quart curs d'Infermeria i enguany ha tingut una beca de 3.000 euros. "Les meves tasques són endreçar els llibres, atendre els usuaris i responsabilitzar-me de fer el tancament de la biblioteca", explica. Reconeix que "treballar a la biblioteca m'ha anat bé en el treball de final de grau perquè he après a cercar informació i utilitzar tots els recursos". Valora molt "positivament haver rebut l'ajut el darrer any a la FUB. La meva família i jo ho agraïm al centre".