El teatre Conservatori de Manresa, la Pista Castell i la Sala Ciutat són tres equipaments que estan condemnats a ser enderrocats des de fa anys però que es resisteixen a desaparèixer. És l'únic que ara per ara tenen en comú. N'hi ha, però, que són veritables edificis zombis sense cap mena d'activitat. És el cas de la Sala Ciutat o l'auditori de Sant Francesc, per exemple. Altres, en canvi, es neguen a morir, com el Conservatori, que tot i el destí que presumiblement l'espera, encara bull d'activitat.

Es mantenen dempeus perquè encara no s'ha acabat l'equipament alternatiu en el cas de la Pista Castell, o bé perquè no hi ha diners per fer-ho ni un consens total per tirar-lo a terra, com podria ser el teatre Conservatori. En tots els casos, però, hi ha projectes desats al calaix sobre què fer quan hagin desaparegut completament.

La Sala Ciutat, desactivada

Actualment només la Pista Castell i el teatre Conservatori mantenen la seva activitat. La Sala Ciutat està tancada a pany i forrellat des que es va abaixar la porta el setembre del 2007. Només es va tornar a obrir el març perquè els bombers de la Regió d'Emergències de la Catalunya Central i fessin pràctiques de com actuar en un incendi sense visibilitat i amb obstacles.

El febrer del 2007 s'inaugurava el remodelat teatre Kursaal, i això va fer canviar el panorama dels equipaments escènics de la ciutat. Conservatori i Kursaal concentrarien totes les activitats teatrals de Manresa, també les que es feien a la Sala Ciutat, que a última hora eren bàsicament la programació de Cineclub i Imagina't. Quan es va tancar, l'Ajuntament d'aleshores va anunciar que es reconvertiria en una sala polivalent dedicada a la música, però tres anys després la proliferació de sales de concert privades va fer canviar l'opinió del govern. Llavors es va decidir que el seu lloc l'ocuparia una nova façana i un nou accés a l'edifici del Museu Comarcal. Però no se n'ha sabut res més, i tret dels bombers no l'ha trepitjat ningú. No hi ha diners i tampoc no és prioritari.

A la Pista Castell del carrer Circumval·lació l'espera el mateix futur que a la Sala Ciutat, però tampoc se sap quan. En aquest cas tot depèn de les obres per reformar el pavelló vell del Congost, però es dóna el cas que aquests treballs estan paralitzats per falta de finançament. Els diners que havia d'aportar la Generalitat, un milió d'euros, no acaben d'arribar. El pavelló del Vell Congost és l'únic que falta per enllestir tot el nou complex esportiu de la zona.

La seu del club Egiba

A la Pista Castell encara s'hi porten a terme activitats esportives com les de gimnàstica del club Egiba, club que s'ha de traslladar al Vell Congost quan s'hagi enllestit. Però ara per ara no hi ha cap data per reprendre les obres. Construïda a final dels anys 60 per iniciativa privada, des del 2001 que és a mans municipals, i des de llavors al punt de mira.

El destí és desaparèixer per, en el seu lloc, fer un nou accés més planer que els actuals per anar al al parc de Puigterrà vorejant la falda del turó. Una part de l'espai net i buit també s'aprofitaria per construir-hi una pista poliesportiva a l'aire lliure, de forma que el centre de la ciutat no perdria del tot un espai per a la pràctica de l'esport.

Conservatori, l'etern debat

Amb la revisió del Pla d'Ordenació Urbanística de Manresa (POUM) que s'està portant a terme actualment ha tornat a revifar el futur del teatre Conservatori. Com a la Pista Castell, encara hi ha activitat, però ara per ara no hi ha espais alternatius on recol·locar-la en el cas que s'enderroqués.

L'Ajuntament de Manresa se l'imagina a terra amb la idea que l'edifici no sigui un obstacle per comunicar el sector del Passeig i el Guimerà amb el nucli històric de la ciutat a través de la plaça de Sant Domènec.

Però una gran plaça no tindria sentit, i per això es preveu que hi hagi alguna mena d'edificació que podria estar alineada amb el carrer de Jaume I i que es podria destinar a usos comercials.

L'enderroc del teatre Conservatori no és pas una idea d'ara, sinó que ja hi havia qui s'imaginava una gran plaça de Sant Domènec neta d'edificis. És el cas de l'artista Francesc Cuixart (Berga, 1875-Manresa, 1927). A principi del segle XX va fer un dibuix de la plaça sense el Conservatori. Al marge hi ha un text on es pot llegir: "Lo que podria esser la plassa de S. Domingo d'aquesta Ciutat".

De moment, però, no hi ha res decidit, i la idea té defensors i detractors. Els primers creuen que

l'edifici fa nosa, i els segons que encara compleix la seva funció. L'Ajuntament pensa en espais com el teatre Els Carlins, l'auditori de Sant Francesc o l'edifici de l'Anònima per encabir-hi les activitats que s'hi fan actualment.