ERC i la CUP presentaran una moció conjunta en el proper Ple municipal de l'Ajuntament de Manresa en què es demanarà que es retiri el retrat del rei Joan Carles I que hi ha al saló de sessions. El portaveu de la CUP, Adam Majó, ha explicat que ambdues formacions consideren que el retrat no hi ha de ser "per oportunitat política, però també per coherència històrica ja que enguany es commemora el 300 aniversari de la crema i destrucció de Manresa a mans de l'exèrcit borbònic". La proposta, que de moment compta amb el suport dels cinc regidors que sumen ERC i la CUP, també s'ha fet arribar a CiU -amb 11 regidors-, però de moment aquesta formació no s'ha pronunciat a favor de la moció.

ERC i la CUP volen que es retiri el retrat del Rei Joan Carles I que presideix el saló de Plens de l'Ajuntament de Manresa. Els dos partits fan aquesta petició aprofitant que enguany es commemora el 300 aniversari de la crema i destrucció de Manresa a mans de l'exèrcit borbònic. Segons ha explicat el portaveu de la CUP, Adam Majó, "seria un contrasentit que presidís aquest acte un borbó que es fa dir rei perquè és parent de qui va ordenar la destrucció de la ciutat".

De moment, ambdues formacions polítiques han fet arribar la proposta a CiU -que compta amb 11 regidors-, però aquesta formació encara no s'ha pronunciat ni a favor ni en contra de la moció. Tot i això, Majó confia que CiU "no posarà pegues i es sumarà a la proposta". "Una formació política que vol portar el país cap a la independència ha de ser capaç de moure de lloc com a mínim un retrat", ha afegit.

Per la seva banda, la regidora d'ERC, Mercè Estefanell, ha afegit que no es tracta d'una proposta "gratuïta" i ha recordat que, en aquesta legislatura, Manresa ja s'ha declarat Municipi per la Independència i Municipi Republicà. "No té massa sentit que continuem mantenint el monarca del què Manresa considera país veí presidint el saló de plens", ha afegit.

La moció compta amb el suport d'Esquerra Unida, ICV, l'ANC, Manresa per la Independència i Òmnium Cultural. Des de l'ANC, Josep Heras ha subratllat que "la monarquia espanyola ha fet tant o més que els governs de Madrid per sotmetre el poble català i deixar-nos en la situació que estem".