A més a més de dur a terme accions simbòliques a favor del dret a decidir i de la independència de Catalunya, també calen accions efectives. I una d'aquestes és pagar els impostos a la Generalitat. Ho va proclamar ahir a Manresa l'Assemblea Nacional Catalana en un acte organitzat conjuntament amb la delegació al Bages-Berguedà dels Gestors Administratius a la sala de la Plana de l'Om.

Membres de la plataforma Catalunya Diu Prou van explicar fil per randa els passos que s'han de seguir perquè institucions, empreses, autònoms i ciutadans particulars paguin els seus impostos a l'Agència Tributària Catalana en lloc de fer-ho a l'espanyola. Llavors és la Generalitat qui fa la transferència a Madrid.

Segons Daniel Laspra i Carme Teixidor, de Catalunya Diu Prou, en aquest cas "estem dient a Madrid on volem que vagin a cobrar". L'objectiu últim és "omplir la caixa del govern català per quan sigui el moment tancar-la" i no dependre econòmicament del l'estat espanyol. Van insistir, però, que per aconseguir això cal que s'hi afegeixi el màxim de gent possible. Actualment ja hi ha una cinquantena d'empreses i una dotzena d'ajuntaments que ho fan.

Segons Laspra, no hi ha cap problema jurídic "perquè la nostra principal obligació, que és pagar, la fem a la Generalitat, que és un òrgan recaptatori i una administració més de l'estat", segons la Constitució. "Jugant amb això, quan paguem a la Generalitat paguem a l'Administració central".