Tenen llum, menjar i, el que és més important, un sostre on refugiar-se. Miquel Aguilera, Judit Auguets, Wladyslaw i Jadwiga Rumam s'han convertit, d'un dia per l'altre, en ocupes. Confessen que saben "que no és la manera" però reconeixen que, per desgràcia, no els ha quedat cap altre remei.

La Plataforma d'Afectades per les Hipoteques i la Crisi (PACH) al Bages va ocupar, dijous al vespre, el número 3 del carrer de Puig Cardener de Manresa, propietat de la immobiliària de La Caixa, Servihabitat. Ho va fer per donar refugi als quatre bagencs, sense feina ni ingressos, i els seus respectius fills -una jove de 22 anys i dos nois de 14 i 17. Es tracta d'un bloc de pisos d'obra nova que, malgrat tenir quatre anys, no ha tingut mai inquilins. Té llum -encara hi ha el comptador d'obres-, però no aigua.

Aguilar i Auguets viuen, des de dijous, al primer pis. És un habitatge de menys de 50 metres quadrats amb dues habitacions -una per al matrimoni i una altra per a la seva filla- amb cuina-menjador i un petit lavabo amb dutxa. Dormen en els matalassos que van poder salvar del seu anterior pis.

El matrimoni ha optat per fer-se ocupa després d'un autèntic "calvari". A principi d'any van haver de tancar la granja que tenien a Sant Vicenç de Castellet i, sense possibilitat d'assolir cap ajuda econòmica fins l'any vinent perquè eren autònoms, es van veure incapacitats per pagar la hipoteca que tenien. Dijous, gràcies a la PACH, van aconseguir la dació en pagament de la hipoteca. No obstant això, es van quedar sense lloc on viure. "És molt dur sortir de casa teva sense saber on anar", diu ella. Per sort, la PACH va actuar ràpid i, la mateixa nit, s'ocupava l'edifici. "Mai no és agradable haver de fer les coses d'aquesta manera però no ens en quedava cap altra. La PACH ha fet molt més per nosaltres que els Serveis Socials", assegura ell.

La parella reconeix que aquestes primeres dues nits d'ocupes han estat més fàcil del que preveien. Els membres de la Plataforma no els han deixat sols ni un moment. Els han ajudat a netejar el bloc -que ha estat quatre anys tancat-, amb l'alimentació -la plataforma ha comprat menjar amb donatius dels seus membres- i fins i tot, a la nit, una bona colla s'han quedat a dormir per fer guàrdia. La nit de dijous a divendres va ser curta. Expliquen que pràcticament no van poder dormir. "Van venir els cossos policials a identificar-nos i després ens havíem d'organitzar", explica el pare de família. La de divendres a dissabte va ser una mica més llarga però la d'ahir, envoltats d'escenaris de la Manrusionica, es preveia que es tornés a escurçar.

Al tercer pis, idèntic al primer, s'ha instal·lat la família Rumam. Ells sí que tenien on viure -l'Ajuntament de Manresa els va facilitar un pis- però només per un mes. Els dies passaven i la família veia que tornaria a quedar al carrer. "No és agradable una situació com aquesta però o bé ocupàvem o hauríem de dormir sota un pont", diu ell, i la mare afegeix que "tenint dos fills havíem de pensar en ells". I és que, com en el cas de la família Aguilera, tots dos estan sense feina i sense cap ingrés.

Primeres reunions

Segons han explicat fonts de la plataforma a aquest diari, l'endemà de l'ocupació del bloc de pisos, divendres, hi va haver una primera reunió amb l'entitat bancària propietària, que els va informar "que no han presentat cap denúncia i els va proposar solucions". Així, els va donar a conèixer els ajuts socials de l'Obra Social la Caixa als quals podrien tenir accés, com ara el lloguer solidari. No es va arribar a cap acord i es va decidir una nova trobada per a la setmana vinent. Les mateixes fonts van voler recordar que el cas de cap de les dues famílies no té a veure directament amb la Caixa i que es va optar per l'ocupació d'aquest bloc per qüestions logístiques.