Kayumba Nyamwasa, el militar que encapçala la llista d'imputats pel jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu en el procediment per l'assassinat de la infermera manresana Flors Sirera, afirma que està disposat a comparèixer davant la justícia espanyola.

La compareixença de Nyamwasa seria clau per aclarir les responsabilitats en la mort de la cooperant de Metges del Món i ha estat instada sense èxit fins ara per l'acusació. El jutge Fernando Andreu va demanar fa mesos a Sud-àfrica autorització per poder desplaçar-hi una comissió judicial per prendre declaració a Nyamwasa.

Kayumba, en declaracions a Ràdio França Internacional, reitera les seves acusacions contra el president de Rwanda, Paul Kagame, i es mostra disposat a respondre davant la justícia francesa en el sumari obert i a aportar proves sobre la implicació del Front Patriòtic Rwandès en l'explosió de l'avió de l'anterior cap d'estat rwandès, Juvénal Habyarimana, quan aterrava, al capvespre del 6 d'abril de 1994, a l'aeroport de Kigali.

Nyamwasa va fugir el febrer del 2010 a Sud-àfrica, on viu exiliat i on els serveis secrets rwandesos han tractat, sense èxit, d'eliminar-ho.

El periodista de Ràdio França Internacional pregunta directament sobre el tipus de proves que està disposat a aportar. La resposta del que en el seu moment va ser un dels homes clau del FPR és que "jo estava en posició de saber qui és el responsable de l'atac".

Quan el periodista li recorda que també el seu nom, juntament amb altres 40 alts responsables rwuandesos, apareix en l'acta d'acusació del jutge espanyol Fernando Andreu per l'assassinat, entre altres greus crims, de 9 cooperants espanyols, Kayumba afirma també que està disposat a presentar-se davant el jutge espanyol, lliurar-li totes les proves i així "rentar el meu nom".

L'entrevista del general Kayumba Nyamwasa en RFI segueix analitzant la guerra i l'evolució del règim de Kagame cap a la dictadura i la inestabilitat al Congo.