L'ull humà abasta gairebé els 180 graus en el pla horitzontal, dels quals només és capaç d'enfocar una mínima part. Per això les imatges panoràmiques de la col·lecció del fotògraf Joaquim Vert ofereixen la possibilitat de contemplar en un cop d'ull un grapat d'imatges impossibles com les que il·lustren aquesta pàgina.

Vert explica que l'ull humà i l'òptica fotogràfica comparteixen la mateixa mecànica: la superfície corbada refracta la llum de tal forma que cada punt lluminós d'un objecte forma un punt de llum a la retina, en la qual es produeix, com a conseqüència, una imatge invertida que s'envia al cervell, que la interpreta com una imatge visual i estableix les correccions de la curvatura generada per la longitud focal.

El camp de visió es redueix tancant-se pels costats. Les imatges de Vert són el resultat de fotografies frontals engalzades digitalment i l'autor reconeix que en ocasions hi ha feina d'edició per fer "que quadrin", però considera que no deixen de ser un tipus de document fotogràfic capaç d'aportar una visió sobre espais emblemàtics de la ciutat.

Entre les imatges d'aquesta col·lecció de panoràmiques n'hi ha una de la plaça de Sant Domènec, una altra de la plaça de l'Ajuntament i una de l'entrada sud de Manresa, amb la Cova i la Seu, a banda de sectors de desenvolupament més recent com l'entorn de la Fundació Universitària del Bages (FUB) amb l'edifici de la Clínica Universitària.