La cerimònia d'entrega dels guardons anuals de Regió7 i TVM han tingut lloc aquest vespre, a les 20 h, a la sala Plana de l'Om de Manresa. L'acte, presidit pel conseller d'Empresa de l Generalitat, Felip Puig, i per l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha homenatjat figures reconegudes de la Catalunya Central.

El jurat ha elegit enguany sis noms i col·lectius que representen el batec de les comarques centrals a través dels seus científics, esportistes i entitats cíviques i culturals. Els guardonats han estat l'oncòleg manresà Rafael Rosell, l'esportista Carles Checa, el periodista Francesc Escribano, l'empresa berguedana Liven S.A, la sala solsonina Tatrau Teatre i l'entitat Taller Coloma, que fa 30 anys que dóna suport als discapacitats intel·lectuals del Berguedà.

El premi Ambaixador, que distingeix una persona d'aquestes comarques que estigui realitzant una feina especialment destacada fora del territori, ha estat concedit a l'oncòleg manresà Rafael Rosell. El metge és considerat un dels investigadors més notables d'Europa en el terreny del càncer de pulmó i la revista 'The Lancet' l'ha considerat el líder continental d'aquesta especialitat. Actualment Rosell dirigeix laboratoris de recerca oncològica als hospitals Quirón-Dexeus i Trias i Pujol.

El premi a l'excel·lència esportiva s'ha lliurat a Carles Checa en reconeixement de la seva trajectòria. Nascut a Sant Fruitós de Bages, Checa ha competit durant 15 anys seguits al mundial de motociclisme, on va pujar dues vegades al capdamunt del podi, i també ha estat campió al mundial de superbikes.

El premi Comunicació recau en Francesc Escribano, exmembre de la direcció de TV3, director de la productora Minoria Absoluta i promotor i productor de la minisèrie 'Descalç sobre la terra vermella', basada en l'aventura del bisbe balsarenyenc Pere Casaldàliga com a advocat dels més desafavorits en la seva diòcesi del Brasil.

El premi Empresa s'ha concedit a Liven SA, companyia berguedana fabricant de productes per a aperitiu i caracteritzada per la seva capacitat exportadora. Amb una facturació de 50 milions d'euros, el grup compta amb 200 treballadors en plantilla, té tres plantes de producció i exporta a més de 85 països.

El premi Cultura és per a Tatrau Teatre, sala teatral permanent impulsada a Solsona pel grup local Lacetània. Amb recursos propis i autogestió, el col·lectiu ha aconseguit consolidar una oferta estable d'espectacles.

El premi Actius Socials recau en el Taller Coloma, una entitat dedicada a donar suport als discapacitats intel·lectuals del Berguedà que durant trenta anys ha ajudat a aquest col·lectiu a gaudir d'una vida el màxim d'autònoma.

Premi Estrella i Estrellat

Més de 1.300 vots han convertit el futbolista Oriol Rosell en el premi Estrella del 2014, el guardó que Regió7 concedeix per votació popular. Rosell es va avançar molt aviat en el rànquing de votacions i ha acabat arrasant. Adif esdevé el guanyador del premi Estrellat, també per decisió dels lectors.

Oriol Rosell, nascut a Puig-reig i jugador dels equips inferiors del Barcelona durant la seva primera etapa, va llançar-se a l'aventura d'anar a jugar als Estats Units, una elecció que li permetia alhora viure com a futbolista professional i completar la seva formació. De la seva decisió en va sorgir un èxit esportiu rotund: la victòria del seu equip, el Kansas City, a la primera lliga de futbol dels Estats Units.

Aquesta trajectòria ha estat valorada pels lectors com a mereixedora del premi Estrella, que en edicions anteriors han obtingut Pere Joan Cardona, Toni Elías i Pep Guardiola.

Aquesta era la primera edició en què Regió7 oferia la possibilitat de votar a través de les xarxes socials. La plataforma més elegida pels votants ha estat Facebook, al davant de Twitter.

El segon classificat ha estat Ramon Escalé, promotor del gospel a Manresa i pioner del gènere a Catalunya. El seu grup Gospel Messengers ha obtingut una gran notorietat tant als escenaris com a TV3.

Pel que fa al premi Estrellat, que pretén renyar una persona o ens, l'elegit ha estat Adif. Ha quedat en segon lloc el bus de Manresa a Barcelona i el tercer ha estat per a l'Ajuntament de Manresa. Adif havia estat proposat com a candidat per la redacció del diari no només per la lamentable situació de la línia de Renfe a Manresa, sinó, en concret aquest any, perquè mentre al Bages es manté la precarietat absoluta cal investigar diners fosos misteriosament en la línia de l'AVE. El bus, per permetre que molts usuaris vegin drets, i l'Ajuntament, per haver acumulat una llosa financera amb derrotes en plets urbanístics. Els premis Estrella i Estrellat s'afegeixen als que concedeix el jurat a proposta de la redacció del diari i de les entitats de la Catalunya Central. Enguany el consell que decideix el veredicte ha elegit Rafael Rosell, director del programa de Medicina Personalitzada i Biologia Molecular del Càncer a l'Institut Català del Càncer Hospital Trias i Pujol; Francesc Escribano, periodista; Carles Checa, pilot; Tatrau Teatre, sala de Solsona; Liven SA i Taller Coloma (més informació a l'edició del 16 de maig).

El jurat dels premis ha estat constituït per Gonçal Mazcuñán, Valentí Martínez, Jordi Ludevid, Jordi Vilaseca, Pere Fons, Jaume Torras, Flora Buxó, Àngels Freixanet, Josep Maria Descals, Ramon Segués, Josep Fígols, Aitor Moll, Ainhoa Moll i Marc Marcè.