El govern de Manresa ha descartat la idea d'ubicar un centre de cultura popular a l'edifici de l'Anònima ara que ha passat a mans municipals. Ahir, l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, i el responsable de Patrimoni d'Endesa a Catalunya, Antoni Colchero, van signar la cessió de l'edifici d'on fa 120 anys es va començar a subministrar electricitat a la ciutat i que fins ara era propietat de la companyia elèctrica. Es tracta d'una nau i un edifici annex dissenyats per l'arquitecte manresà Ignasi Oms, màxim exponent del modernisme de la ciutat. Formen part del patrimoni protegit de Manresa. De moment no s'hi farà res.

La cessió estava prevista fa temps, però estava condicionada al trasllat de la seu d'Endesa a l'edifici de la Catalana, a l'antiga carretera d'Igualada, cosa que es va fer el mes de març passat, i a l'enderroc de tots els edificis propietat de la companyia elèctrica que hi havia al voltant de la fins ara central d'Endesa al Barri Antic. Les dues premisses ja s'han acomplert, i ahir es va fer el lliurament de les claus al govern municipal.

L'anterior govern tripartit tenia la idea de reconvertir l'Anònima en un centre de cultura popular, i així ho va reflectir el 2009 al Pla d'Acció Cultural. Junyent, però, ha descartat la idea. Almenys, de moment. "Actualment les necessitats són unes altres i les dificultats també són unes altres", va assegurar ahir l'alcalde de Manresa durant l'acte de cessió. "Ara s'hauria de readaptar aquestes voluntats a les actuals circumstàncies, perquè tenim la situació econòmica que tenim. També hem de veure si l'ús que es va plantejar encara continua sent prioritari".