La dissenyadora manresana Miriam Ponsa ha estat la personalitat escollida per l’Ajuntament de Manresa per pronunciar el pregó de la Festa Major el dissabte 30 d’agost, al Saló de Sessions.

Miriam Ponsa serà la cinquena dona pregonera des de l’any 1980 quan es va establir aquest acte institucional amb motiu de la festa. Marta Mata (1980), Victòria Camps (1996), Assumpta Bailac (2006) i Eva Bach (2013) han estat les altres quatre dones que també van fer el pregó de Festa Major de Manresa.

Un dissenyadora independent

Miriam Ponsa és diplomada en disseny de moda per la Universitat de Southampton (RU) i s’ha especialitzat en disseny i en tècniques de punt, a Igualada. El taller de Miriam Ponsa ocupa les instal·lacions de l’antiga fàbrica Francesc Ponsa a Manresa, al mateix espai on la seva rebesàvia, l’any 1886, va fundar una fàbrica t&eg rave;xtil dedicada a la producció de les betes de les espardenyes.

Ponsa prové doncs d’una família amb una antiga tradició tèxtil que es remunta a principis del segle XIX. Les seves col·leccions estan impregnades d’aquest esperit industrial de tradició centenària. Des d’aquest espai la dissenyadora desenvolupa una investigació constant, sense la qual no es pot entendre la moda.

El procés artesanal defineix la seva obra, amb tècniques poc utilitzades actualment, com el brodat a mà, la tapisseria, la cistelleria i el macramé. La seva és una trajectòria vital i apassionada. No segueix tendències, sinó que crea col·leccions independents, que defineix com a roba d’autor.

Avui la marca Miriam Ponsa és molt més que la creativitat d’una dissenyadora independent. És tot un e quip de persones que treballen amb els mateixos objectius i que gràcies a la seva harmonia ajuden a crear aquest món amb evocacions tan personals i genuïnes. Valors com l’esforç, el treball en equip, l’autenticitat i la recuperació de tècniques artesanals formen part del seu manifest.

Les seves col·leccions estan rebent nombrosos reconeixements. El darrer s’ha produït fa nomes fa uns dies amb el premi a la millor col·lecció de la passarel·la Barcelona 080 per la a col·lecció Dones mula. Aquesta era la cinquena vegada que Ponsa guanyava aquest premi a la fira de la moda catalana, després d'haver-ho fet ja en l'edició del 2007, per Cor; el 2010 per Textura social; el 2011 per Les bugaderes i l'any passat per Transhumància.