L

a Plana de l'Om ha estat i és una de les places més importants de la Manresa dins de muralles. Formava part del recorregut de l'eix Sobrerroca-plaça Major-carrer de Sant Miquel-Plana de l'Om i Born, que era el centre comercial i de residència de les famílies benestants manresanes fins a l'enderrocament de les muralles.

Com que la ciutat emmurallada presentava tants desnivells, l'indret que era una mica pla va rebre el nom de plana, mentre que el segon nom fa referència a l'om que l'ha presidit la majoria d'anys de la vida dels manresans i manresanes.

Al llarg de la història aquest espai ha tingut diferents noms. Se l'ha conegut amb el de plana de Sant Miquel, camp de Sant Miquel o pla de Sant Miquel, topònims que fan referència a l'església que hi havia molt a prop. Durant la guerra civil va rebre el nom de plaça del Combatent, segons acord del Ple municipal del 6 de març del 1937, dedicada al combatent anònim de la guerra civil. En el franquisme se li va posar el nom de Plaza del General Mola, en honor del militar que es va sollevar contra la República. El Ple municipal del 5 de juny de l'any 1979 va retirar el nom i va reinstaurar el tradicional de Plana de l'Om.