Tots els parcs de bombers de Catalunya han fet sonar a les 16.00 hores d'avui durant un minut les sirenes en senyal de dol i record pels cinc bombers que han mort avui fa cinc anys mentre participaven en l'extinció d'un incendi forestal a Horta de Sant Joan (Terra Alta).

Els Bombers de la Generalitat, que mantenen des de l'inici de la campanya forestal una vaga indefinida -més simbòlica que efectiva, perquè els serveis mínims requereixen complir totes les emergències-, han recordat avui Ramon Espinet, Jaume Arpa, Jordi Moré, David Duaigues i Pau Costa, que van morir sobre les 16.00 hores del 21 de juliol del 2009, al quedar atrapats al revifar-se l'incendi d'Horta de Sant Joan.

El sindicat UGT dels bombers han aprofitat l'efemèride per criticar de nou el Departament d'Interior, ara governat per CiU, el mateix partit que va forçar una comissió d'investigació parlamentària sobre l'incendi d'Horta de Sant Joan que va acordar implementar mesures correctores que, segons el sindicat, ara "són incomplertes sense respectar la memòria de les víctimes ni la seguretat dels bombers".

En un comunicat, la UGT afirma que "cinc anys després del tràgic accident d'Horta de Sant Joan, els bombers i els familiars segueixen debatent-se entre sentiments de dolor, de ràbia, d'impotència i d'injustícia".

"Els que abans jutjaven ara són jutjats i exhibeixen sense pudor l'interès partidista que els va moure llavors a ser tan crítics. Les propostes correctores de CiU, llavors en l'oposició, convertides en armes demolidores contra el Govern, són incomplertes sense respectar la memòria de les víctimes ni de la seguretat dels bombers", denuncia el sindicat.

Després d'insistir que "fins ara cap responsable polític ni operatiu ha assumit la responsabilitat que li toca per les conseqüències del desgavell organitzatiu i operatiu d'Horta de Sant Joan", el sindicat acusa Interior d'"haver ultratjat la memòria de les víctimes i maltractat els bombers amb sancions, decrets i circulars abusives".

La UGT exigeix que no es tanqui la investigació d'Horta de Sant Joan "en fals" i que no sigui "tant per buscar responsables sinó per dotar d'eines perquè una situació semblant no es torni a repetir".

El sindicat també ha recordat que aquesta setmana es compleixen dos anys de l'incendi forestal de l'Empordà en què, segons la UGT, "es van tornar a posar de manifest les mateixes carències".