El Jutjat d'Instrucció número 5 de Manresa ha citat a declarar set de les 43 persones que viuen des del mes d'abril passat en un bloc ocupat per la Plataforma d'Afectades per la Hipoteca i contra el Capitalisme (PAHC), al carrer Girona de la ciutat. L'edifici aixopluga diverses famílies que s'havien quedat sense habitatge i que van ser ateses per la PAHC. Entre els 43 residents, hi ha 21 menors d'edat.

Les declaracions estan assenyalades per al proper 19 de setembre, a les 12 del migdia. La citació judicial arriba després que el Sareb, l'anomenat banc dolent, hagués manifestat la seva intenció de denunciar els ocupants. L'edifici, que es troba al número 41 del carrer Girona i que és propietat del Sareb, va ser ocupat per la PAHC el 13 d'abril passat, en una acció en la qual van participar una setantnea de concentrats.

El mateix dia de l'ocupació ja hi va anar a viure una família de vuit persones que estava punt de signar la dació del seu habitatge i que es quedava al carrer. Des de llavors, s'hi han establert tretze famílies més, que ocupen catorze dels quinze pisos del bloc. La PAHC té reservat l'habitatge restant per a qualsevol cas d'urgència.

Les set persones que han estat citades a declarar formen part de les tres primeres famílies que s'hi van establir. El portaveu de la PAHC, Berni Sorinas, va rebutjar ahir la citació dels denunciats i va reclamar a l'Ajuntament que es posicioni a favor de les famílies i en contra del Sareb, que va qualificar de "màfia".

"Demanarem a l'Ajuntament que es posicioni públicament a favor de la gent que viu en les condicions més precàries i que, gràcies a aquests habitatges, no ha de dormir al carrer", va manifestar Sorinas, mentre va recordar que "els informes dels mateixos Serveis Socials de l'Ajuntament reconeixien per al cas d'aquestes famílies que l'administració no podia oferir cap alternativa d'habitatge".

"Sempre hem tingut clar que estem defensant els drets de les persones i que, per tant, si cal desobeir, desobeirem", va afegir Sorinas. El portaveu de la PAHC considera que la citació judicial "és un ultimàtium per advertir-nos que el bloc està en perill i amenaçat".

Ahir, en assemblea, la Plataforma d'Afectades per la Hipoteca va decidir que, des d'ara fins al 19 de setembre, durà a terme un conjunt d'accions a la ciutat per donar a conèixer la situació en què es troben les 14 famílies que viuen al bloc i per mostrar el seu rebuig al procediment judicial.