El projecte Manresa 2022 ja té logotip oficial. Es tracta d´una imatge dissenyada per l´autora manresana Paula Terra Bosch, una creació que ha aconseguit la major puntuació del concurs organitzat per l´Ajuntament de Manresa amb l´objectiu de trobar el logotip que identifiqui el projecte i faciliti la promoció dels actes de commemoració dels 500 anys de l´arribada de Sant Ignasi de Loiola a Manresa.

La imatge ha estat seleccionada entre 30 obres presentades i serà utilitzada en totes les activitats, campanyes, serveis, programes, publicacions i altres accions que realitzi l´Ajuntament de Manresa i la resta d´agents implicats al projecte, ja sigui de manera conjunta o individual.

El veredicte del concurs s´ha donat a conèixer aquest migdia a l´Oficina de Turisme de Manresa i en el marc de celebració de les Festes de Sant Ignasi al Barri Antic, un acte que ha comptat amb la presència de l´alcalde de Manresa, Valentí Junyent; del regidor de Cultura, Joan Calmet; de la regidora de Promoció Econòmica, Comerç i Turisme, Sílvia Gra tacós; de Rosa Bosch, mare de la guanyadora -que no ha pogut assistir-hi-; i dos dels membres de jurat, Ramon Sanllehí i Daniel Hernández.

Valentí Junyent ha volgut destacar la "significació" de la presentació d´aquest logotip que "servirà per potenciar el projecte Manresa de 2022". L´alcalde ha afegit que s´ha triat especialment aquesta data que s´emmarca dins les festes de Sant Ignasi a la ciutat de Manresa.

Per la seva part, Joan Calmet i Sílvia Gratacós han valorat de forma molt positiva l´obra artística triada "per la seva composició i originalitat i perquè s´avé amb els objectius de promoció d´aquesta commemoració de la ciutat".

El jurat del concurs ha estat format pel regidor de Cultura de l´Ajuntament de Manresa, Joan Calmet; Daniel Hern&agr ave;ndez (Escola d´Art de Manresa), Eva Soto (Taula Treball Manresa 2022), Ramon Sanllehí (Cova Sant Ignasi) i Joan Francesc Domene (Ajuntament de Manresa), que han escollit la proposta guanyadora -amb una dotació econòmica de 500 euros- després de valorar l´originalitat, la creativitat, la qualitat gràfica i la capacitat d´adaptació a diferents formats.

L´autora i el significat de la seva obra

Paula Terra Bosch té 19 anys i és estudiant de Disseny al Centre Universitari EINA de Barcelona. Segons l´autora "aquest logotip abstracte intenta reflectir els valors de Manresa 2022. la forma del logo es pot interpretar de vàries maneres, que juntes donen una única imatge. A la part superior del logotip hi ha un símbol que recorda a la forma d´aureola per tal d´expressar la idea d´espiritualitat, di àleg interreligiós i a Sant Ignasi de Loiola. La part intermèdia de la imatge està conformada per una línia corba contínua que és la simplificació de tres persones agafades per tal de reflectir la tolerància i el sentit de comunitat i a la vegada és la reducció dels arcs de la Cova de Sant Ignasi. La forma aconseguida d´aquestes dos aspectes també recorda molt a la lletra "M" de Manresa, lloc on es configura el projecte 2022. L´últim element pel qual està format el logotip és una línia recta i contínua on es recolza tot el pes. Aquesta línia il·limitada és el camí de l´esforç personal, la formació i el coneixement"

Un pas més en l´horitzó de l´any 2022

L´elecció del logotip oficial és un pas m&ea cute;s dins les accions que Manresa ha engegat per encarar la commemoració històrica de la presència a la ciutat del pelegrí Ignasi de Loiola, un home que va transformar la visió de l´Església i del món.

La celebració d´aquesta data té l´objectiu de potenciar la imatge de la ciutat de Manresa al món, tant el llegat patrimonial com els valors ignasians originals (tolerància, solidaritat, importància de la formació i del coneixement, esforç personal, espiritualitat, diàleg interreligiós, resiliència, sentit de comunitat), que són plenament moderns, i que han d´impulsar la ciutat cap endavant i fer-la més sostenible, adaptada al nou entorn i econòmicament equilibrada.

La finalitat principal del projecte estratègic Manresa 2022 és aconseguir també l´autoestima dels pr opis manresans i manresanes així com revitalitzar econòmicament, social, cultural i artística la ciutat, a través dels següents objectius: La promoció d´activitat econòmica i la consolidació del comerç i el turisme i l´increment de l'ocupació, especialment per als més joves; la millora de la qualitat de vida i la cohesió social; la recuperació de la potencialitat i la centralitat del centre històric i comercial; la valoració i el foment del patrimoni cultural i monumental; l´aprofitament dels equipaments públics i patrimonials; i el posicionament i la projecció externa de la ciutat.

Actuacions de millora a la Capella i al Passatge de Sant Ignasi Malalt

Coincidint amb les festes de Sant Ignasi, l´Ajuntament de Manresa ha enllestit una primera fase d´actuacions per millorar la Capella i el Pa ssatge de Sant Ignasi Malalt per tal de fer possible la seva inclusió en el circuit de la Manresa ignasiana.

A la Capella s´hi ha fet les següents actuacions: Endreça de la senyalització existent a la façana principal; pintat de la façana principal; reparació del sòcol de la porta de fusta; retirada del marxapeu contemporani de la porta; obertura de cales a l´interior, per a estudiar les parets originals; i repicat de l´estucat interior malmès per la humitat.

Pel que fa al Passatge, l´Ajuntament ha col·locat un fals sostre amb enllumenat públic; sanejat, recomposat i rejuntat dels murs de pedra; ha retirat la canalització de gas i endreça de la resta de xarxes de servei vistes; ha arrebossat i pintat dels murs que no són de pedra i, aquesta darrera setmana ha col?locat d´un pòrtic d´entrada des de la Pla&ccedi l;a Major, amb planxa d´acer corten. El nom del passatge està materialitzat refós amb acer inoxidable. La marquesina està pendent de completar-se amb el logo de la Manresa ignasiana.

La Capella de Sant Ignasi Malalt és una esglesiola situada a l´antic hospitalet dels Amigant on Sant Ignasi fou acollit i recuperà la salut en dues ocasions, gràcies a la intervenció de la matriarca de la família, Àngela Seguí, que havia assistit als exercicis espirituals del pelegrí. El 1703 la cambra on s´allotjà Ignasi fou convertida en capella. L´actual espai, que conserva una pintura on es veu el sant al llit rebent atencions de la família Amigant, és posterior a la destrucció soferta durant la Guerra de Successió.