La manresana Aida Thiam, de 14 anys, ha assumit el relleu de Cristina Samaniego com a nova pubilla del barri Cots, Guix i Pujada Roja de Manresa. Els seus pares, d'origen senegalès, van venir a Espanya abans que ella nasqués. Ella és d'Almeria, però viu a Manresa des que tenia un mes. Després de viure al barri de la Carretera de Santpedor, fa més d'una dècada que és veïna del Guix.

Per què has volgut ser pubilla?

La veritat és que no m'ho havia plantejat mai, però el Josep (el president de l'associació de veïns) m'ho va proposar, em va explicar que és el que hauria de fer i em van venir ganes de ser-ho. Ho veig com una experiència més a la meva vida.

Quines seran les teves funcions com a pubilla?

Bàsicament representar l'associació de veïns a diferents actes. Vaig ser al sopar de cloenda de les festes d'estiu, seré en l'ofrena floral de l'Onze de Setembre a Manresa, per l'arribada del pare Nadal....

La tradició del pubillatge, l'ofrena per la Diada... són clars exemples de la cultura catalana. Ets sents catalana?

A casa sí que és cert que els pares m'inculquen la seva cultura, però jo he viscut tota la vida a Manresa, pel que compagino tant la cultura d'allà com la d'aquí. A mi m'agrada la cultura catalana i el fet de ser pubilla ho veig també una bona manera de promoure la integració.

Què opinen els teus amics del teu nou càrrec?

He de reconèixer que a bona part de les meves amigues els he hagut d'explicar què és això de ser pubilla, perquè, com em va passar a mi, desconeixien en què consistia aquesta tradició.

Encara ets molt jove per poder-t'hi presentar, però et plantejaries presentar-te a ser pubilla de Manresa?

Primer vull veure com va l'experiència, però, en un futur, per què no? Podria estar molt bé representar la ciutat..

I el futur? Ja has pensat a què et vols dedicar?

L'any que ve començaré quart d'ESO a l'institut Pius Font i Quer i, si tot va bé, després m'agradaria fer un cicle formatiu de perruqueria i estètica. M'encantaria ser perruquera. Sóc capaç de passar-me hores davant d'un mirall pensant com em pentino i també gaudeixo molt pentinant els altres. A la meva germana, fins i tot li tallo els cabells.

Recomanes viure al barri del Guix?

A mi m'encanta el meu barri. Potser el que trobo a faltar més és més gent jove, perquè de la meva edat pràcticament no hi ha ningú. Això sí, tenim altres avantatges que no tenen en altres zones de la ciutat, com poder a jugar a pilota tranquil·lament, quasi sense cotxes. Aquí no t'avorreixes i hi ha moltes coses per fer. Crec que una altra cosa que caldria millorar és el tema serveis, ja que tenim mancances que no tenen altres barris de la ciutat.