L'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Manresa és la seu de la nova Associació d'Amics de l'Exploratori dels Recursos de la Natura que s'ha constituït recentment. El catedràtic de la Universitat Politècnica Josep Maria Casas presideix l'entitat.

L'Exploratori dels Recursos de la Natura és una iniciativa impulsada per la mateixa Politècnica i la Universitat de Barcelona per desenvolupar el que s'anomena Campus d'Excel·lència, que se celebra cada any al Berguedà en el marc de la Universitat Catalana de la Natura. Es tracten temes relacionats amb els recursos naturals, com l'aigua, l'energia, els bolets i la mineria, i es fan tant classes teòriques com pràctiques.

Casas explica que els assistents a l'Exploratori acostumen a ser professors de secundària "interessats a aprendre matèries relacionades amb les ciències i el medi ambient, que no hi ha gaires oportunitats, i a més a més que hi hagi la possibilitat de fer pràctiques amb els alumnes".

L'associació s'ha creat "perquè hi havia gent que ens demanava estar constantment informada i també per involucrar-la d'alguna manera amb aquestes activitats". Amb l'entitat també es pretén tenir una base tant de gent com econòmica "per poder fer aquestes activitats, que no són precisament econòmiques".

Hi ha tres tipus de socis: els honorífics, els voluntaris i els socis amb contribució, que costa de 15 a 80 euros l'any. També disposa d'espònsors. El rector de la UPC, Enric Fossas, va ser el primer amic de l'associació.