oms com els de Saturn, Neptú i Júpiter s'han convertit en les darreres setmanes en alguns dels més utilitzats pels infants de la Catalunya Central. I, encara que sembli estrany, no tenen res a veure ni amb planetes ni deïtats romanes. Són models de baldufes.

En els últims mesos, aquesta joguina ha aterrat amb força entre els més menuts i hi ha un ventall de productes que les modernitzen, canvien la fusta pel metall i els plàstics de colors vius. L'aparença, però, no és l'única diferència.

Altres variacions amb els models convencionals són el tipus de cordill o les puntes, que incorporen un mecanisme anomenat roller que permet a la baldufa girar independentment a la punta, amb la qual cosa s'aconsegueix moviments més vistosos. Aquest detall s'ha convertit en el més buscat pels infants. "Si no tenen roller, no les volen perquè diuen que no poden fer res", diu Anna Farrés, de la botiga Joguiba.

L'alt nombre de baldufes despatxades en els últims mesos -alguns establiments diuen que n'han arribat a vendre més d'una desena al dia-, però, presenta un aspecte curiós. Malgrat les vendes massives, als carrers costa veure-hi infants jugant-hi. On ballen, doncs, les noves baldufes?