l

'actual plaça d'Europa de Manresa és el resultat de l'enderrocament de dos edificis que hi va haver en aquest espai al llarg de tot el segle XX. L'un era destinat a mercat de peix fresc i menuts, i conegut amb el nom de les Mandongueres o les Mocaderes; i l'altre, edificat els anys trenta del segle passat, com a Parc de Bombers.

El nom de l'edifici més antic està relacionat amb les activitats que s'hi portaven a terme, ja que una mocadera és la persona que en la matança del porc s'encarrega de preparar la moca o les entranyes i que fa les botifarres; i la paraula mandonguera fa referència a la senyora que s'encarrega de fer el mandongo. El mandongo és l'elaboració de productes fruit de la matança del porc, com la llonganissa i les botifarres.

"La ciudad alta y la baja"

A prop d'aquest indret -des de feia molts anys- s'hi havia celebrat un mercat a l'aire lliure. Per això no és estrany que en les actes municipals del 1885 consti que una colla de propietaris, comerciants i industrials van presentar un informe a l'Ajuntament de Manresa demanant "la instalación de una plaza Mercado en la Plaza de los Infantes y bajos del Cuartel del Carmen. Atendiendo que dicho punto es sumamente céntrico y verdaderamente el de enlace entre la ciudad alta y la baja, no cabe duda de que reune todas las circunstancias apetecibles para un mercado".

La demanda per part de la ciutadania d'un mercat tancat està relacionada amb la construcció d'aquest tipus d'edificis que s'estaven edificant en aquells anys a les grans ciutats. La idea d'aquest tipus de construccions va aparèixer el segle XIX, en l'època de la divisió social de l'espai, quan es van començar a adoptar models urbans més racionals i més ben adaptats al desenvolupament demogràfic i industrial de les ciutats europees.