Manresa és la segona ciutat de Catalunya on més gent ha fet el que s'anomena Document de Voluntats Anticipades (DVA), conegut més popularment com a testament vital. Tan sols Barcelona supera la capital del Bages. Segons dades del departament de Salut, el desembre del 2013 a Manresa hi havia 10,92 documents per cada mil habitants, una xifra lleugerament superior a la del 2012, quan se situava en 10,07. A Barcelona, eren 11,38, mentre que el 2012 estava empatada amb Manresa.

El testament vital és un document en el qual la persona pot expressar quin tractament mèdic vol rebre, i sobretot quin no vol rebre, en el cas que arribi un moment en què no estigui en condicions d'expressar la seva voluntat. Té a veure amb la filosofia de morir dignament, sense patiment, i també amb el temor de quedar en un estat que la persona consideri que no ofereix qualitat de vida.

Les voluntats anticipades registrades Manresa superen ciutats com Hospitalet de Llobregat (6,00), Terrassa (7,14), Reus (5,60), Figueres (7,69) i Girona (7,87). Vic és, també, al capdamunt del rànquing, amb 8,86 documents per cada mil habitants.

A Manresa el testament vital es pot gestionar a través de la Unitat d'Atenció a l'Usuari de la Fundació Althaia. Calen testimonis per donar validesa al document, i també s'ha de nomenar un representant legal perquè confirmi davant els metges les voluntats de la persona que fa el certificat en el cas que aquesta no es pugui expressar.

Des del 2002 fins al 2013, Althaia ha gestionat 534 voluntats anticipades. El 2010 va registrar el pic més alt, amb 108 testaments vitals. Els dos anys següents van baixar, i l'any passat es va recuperar va arribar als 66. El document també es pot fer davant notari, i queda inscrit automàticament al registre del departament de Salut.