Des d'avui mateix es pot veure al portal Memòria.cat una una col·lecció de 24 fotografies aèries de la capital del Bages. Les imatges, d'un gran interès documental, van ser fetes l'any 1929 pel fotògraf i cineasta Josep Gaspar i Serra.

Les fotografies han estat reproduïdes al portal de webs de l'Associació Memòria i Història de Manresa gràcies a l'autorització de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, que n'és el titular.

D'una alta qualitat tècnica, les imatges permeten apreciar elements del patrimoni urbà de la capital bagenca actualment desapareguts o transformats. És el cas de la punta gòtica del campanar de la Seu, les antigues caserna i església del Carme, la fàbrica Argemí -a tocar del Pont Vell-, l'església de Sant Pere Màrtir -a la plaça de Sant Domènec-, l'antic edifici dels magatzems Jorba, el Salt dels Gossos, la fàbrica de l'Areny, el Puigterrà, etc.

Nascut a Manresa el 1892 i mort a Barcelona el 1970, Josep Gaspar i Serra fou un dels pioners de la fotografia aèria i del setè art a Catalunya.