Les xifres parlen per elles mateixes: 15 dels 69 locals comercials que hi ha al carrer d'Àngel Guimerà de Manresa han canviat com a mínim un cop d'activitat els últims tres anys. D'aquests canvis, la majoria han comportat l'aterratge o la consolidació de grans cadenes a la ciutat, substituint sovint comerç tradicional de la zona. Al carrer del Born, un altre dels eixos comercials de la ciutat, la situació és encara més intensa, amb 14 relleus.

Aquesta dada prové d'una comparativa feta per Regió7 per avaluar la transformació de dues de les principals vies comercials de la ciutat: una a la ciutat nova i l'altra al Barri Antic. Aquest període inclou també el trasllat de la botiga principal de la joieria Tous a Manresa de l'establiment fundacional al Born fins a la nova seu, al xamfrà entre els carrers de Guimerà i de Casanova, l'any 2012.

L'últim exemple de la substitució de comerços històrics per multinacionals va ser el trasllat, a principi d'estiu, de l'emblemàtica merceria Bové, que es va mudar del local a la cantonada amb el carrer de Sant Joan Baptista de La Salle a uns metres més enllà.

El local que va deixar vacant, però, va estar buit poc temps fins que el va ocupar l'ampliació de la botiga de roba interior Calzedonia, que va deixar enrere un local més petit al mateix carrer que ben aviat va ocupar de nou una franquícia: l'empresa reusenca dedicada als productes de dietètica Casa Pià.

Canvis d'ubicació

La marca Calzedonia no ha sigut l'única que s'ha sotmès a una rentada de cara i ha reposicionat la seva presència al carrer. Enmig de les xifres de tancaments i obertures d'establiments, cal tenir en compte els canvis de local al mateix carrer pels quals han optat alguns negocis instal·lats en aquest vial.

Un d'aquests casos és el de la firma manresana de roba Señor, que el mes de març va fer una remodelació integral del seu local al número 35 d'aquest carrer.

Així, aquest establiment va passar a acollir tota l'oferta d'home de la firma, mentre que la botiga que queda just a la vorera oposada es va destinar a la moda femenina. El tercer local que l'empresa té al carrer, d'uns 100 metres quadrats i ubicat just al costat de la seu remodelada, acull els vestits de comunió a l'espera que se n'aclareixi el futur.