El correfoc, l’acte que clou la festa major -potser el més manresà tenint en compte que se celebra un dia que només és festiu a Manresa-, és com una petita obra d’orfebreria que els seus responsables, l’entitat Xàldiga Taller de Festes, van perfeccionant any rere any. L’edició d’aquest dilluns, en relació amb les convocatòries anteriors, presenta com a principal novetat una petita variació del recorregut. La resta de canvis, explica un dels responsables, Jordi Santamaria, seran imperceptibles per als assistents, ja que són d’organització interna.

Cada any, tant la moscada infantil, celebrada diumenge passat, com el correfoc els organitzen una secció diferent de Xàldiga. Enguany ha tocat als dracs mòbils i als tabalers, respectivament. Santamaria explica, sense concretar, que el pressupost de l’Ajuntament s’ha reduït una mica però que «la quantitat de foc al correfoc no es baixa perquè intentem estalviar per altres bandes». Així, la festa de dilluns mantindrà els mateixos quilos de material pirotècnic i explosiu que l’any passat: 300, incloent-hi els de la mostra.

Per als que aquest dilluns es vestiran per seguir el correfoc l’únic canvi perceptible serà una petita desviació en el recorregut. L’acte començarà a 2/4 de 10 de la nit a la plaça Major, on acabarà per donar pas al ball del correfoc amb el grup Autoput, una banda de versions que ja comença a ser un clàssic de la darrera jornada de la festa major com ho van ser en el seu dia els seus predecessors, l’Orquestra Mitjanit.

Evitar els embussos

De la plaça Major els corrafocaires aniran cap al de Sant Miquel, Piques, plaça d’en Creus, Arbonés, plaça de Montserrat, carrer de Santa Maria, plaça de Gispert i, de tornada, pel carrer de Vilanova, Plana de l’Om, Piques, Baixada de Na Bastardes, Na Bastardes, Vallfonollosa, Baixada de la Seu, Baixada del Pòpul i la plaça gran. El canvi és en el tram de tornada. En lloc de passar pel carrer de Na Bastardes per anar al de Vallfonollosa, el correfoc estalviarà un tram d’aquest vial i l’anirà a trobar per la baixada de Na Bastardes. Santamaria explica que el canvi s’ha fet perquè «ens trobàvem que, com que és un carrer que s’estreny molt, es formava molt embús a la plaça de l’Ateneu i per evitar-ho es fa una mica de volta». A més a més, «l’Asmodeu hi passava ben just».

Com a raó «més secundària» hi ha no haver de passar per davant dels baixos de l’estudi de l’interiorista Josep Maria Roma, una façana amb vidre de dalt a baix que en anteriors correfocs ha patit danys per culpa de les guspires. Roma ha estat un dels veïns més bel·ligerants amb el fet que sigui responsabilitat dels veïns i comerciants haver de tapar els aparadors amb cartrons abans del correfoc. En l’edició d’enguany l’Ajuntament facilita cartrons a qui ho vulgui.