Quan els dilluns no sabíem què fer, veníem a Manresa. I el teatre sempre era ple!». La hipèrbole de la frase no treu raons al fet que Joan Pera i Paco Morán es construïssin a la ciutat una sucursal de l´èxit espaterrant que La extraña pareja va viure a Barcelona durant cinc anys i que va culminar el 27 de novembre del 1999 al Palau Sant Jordi amb una funció de cloenda que va reunir disset mil espectadors. Una dècada i mitja després, el Fèlix truca de nou a la porta del pis de l´Òscar perquè la dona l´ha fet fora de casa.

La extraña pareja ja no tornarà a ser el mateix: Paco Morán, el cinquanta per cent d´aquella irresistible química, va morir el 23 de juliol del 2012. El seu substitut, però, «sorprendrà tothom, ja ho veureu», va assegurar Joan Pera aquest dilluns en la presentació del muntatge a Manresa. El beneficiari de l´elogi és Antonio Dechent (Sevilla, 1960), un actor de veu greu, presència imponent i una trajectòria pràcticament inèdita als escenaris catalans que, al marge del treball realitzat al teatre, suma més d´un centenar de títols entre pel·lícules i curtmetratges.

El Fèlix és un català sortit del manual dels tòpics, pulcre i ordenat, amant de la disciplina, que implora el seu amic Òscar que el deixi quedar a dormir. Però tot el que té de metòdic l´un ho té de desendreçat i vividor l´altre, i la disparitat de personalitats tensiona l´amistat al límit. Sense drames, sempre amb l´humor com a incorruptible corretja de transmissió del text de Neil Simon que es va estrenar el 1965 a Broadway, Nova York. «Quinze dies abans no es morís, vaig anar a l´hospital per assajar amb el Paco. Tornar als escenaris amb La extraña pareja era una assignatura que teníem pendent», va recordar Pera. «Però l´endemà em va dir ´Jo- an, avui no vinguis´. Vaig veure que anava a pitjor», va afegir.

El muntatge es pot veure aquest cap de setmana a Granollers, i a partir del dia 12 de setembre s´instal·larà al Teatre Condal. Entremig, i atenent a la consideració «d´assaig general» que Pera atorga a la sessió de la capital del Vallès Oriental, Manresa apareix en el calendari com la gran presentació en societat del projecte. «Per a nosaltres és un luxe poder estrenar al Kursaal... aquí sempre hi he dut els meus grans èxits. Fins i tot hi he actuat tres cops en un dia», va declarar Joan Pera, rememorant en aquesta darrera referència l´inusual nombre de vegades que va representar La Glòria del mercat, l´any 2010.

Moltes històries d´amor amb el públic neixen de la incertesa i la incredulitat. «Amb el Paco no crèiem que La extraña pareja durés gaire», va explicar Pera, que va admetre la incapacitat per veure el potencial d´un muntatge que no tan sols van veure més d´un milió cent vint-i-tres mil persones sinó que va aconseguir que «Catalunya aprengués a riure al teatre». La confiança en aquella fórmula victoriosa és absoluta: repeteixen director, en la persona d´Ángel Alonso, i decorats, a més de la presència del manresà Enric Lloret en un dels papers secundaris.

«Quan temps estarem en cartell... Tres mesos, dos anys, cinc... Tant se val. Cada dia pugem a l´escenari per passar-nos-ho bé nosaltres i fer-ho passar bé al públic. Si una funció va bé, l´endemà hi tornem. Van passant els dies», va opinar Pera, qui va reblar el clau apuntant que «ens agradaria tornar amb aquesta obra a una ciutat que ha sabut crear un públic fidel al teatre».

Una quota gens menyspreable de respon-sabilitat en la bona acceptació de l´espectador recau en Antonio Dechent, que sobre la fusta ha interpretat nombroses peces de Valle-Inclán, entre altres autors, i a la gran pantalla ha estat dirigit per realitzadors com Luis García Berlanga, Ricard Franco i Benito Zambrano. El 2002 va ser finalista del Premi Goya en la categoria de millor actor de repartiment pel seu paper a Intacto. Dues vegades ha obtingut la Biznaga de Plata al millor actor del Festival de Cine de Màlaga, el 2002 per Smooking Room i una dècada després per A puerta fría.

«L´ombra de Paco Morán és molt allargada», va reconèixer Dechent, alhora que reclamava el seu dret a proclamar que, malgrat tot, «anem pel bon camí». L´humor de l´hereu de Capri i el gracejo andalús s´alien en un còctel explosiu al quel Dechent ha afegit una gran capacitat de treball per dur a terme una feina «gairebé arqueològica» dels gags i tots els trets que van marcar la primera versió de La extraña pareja. «Tota la qüestió tècnica ja està arreglada, ara és quan comença l´obra», va assegurar Dechent pocs dies abans del debut.

Les funcions d´aquest cap de setmana al teatre Kursaal tindran lloc diumenge (21 h) i dilluns (18 h), amb entrades a 25 euros. La bona marxa de la venda d´entrades fa preveure que les dues sessions penjaran el cartell de localitats exhaurides o hi quedaran a prop. «Tothom coneix algú que és com el Fèlix o l´Òscar», va esmentar Joan Pera com un dels atractius de l´obra: «en els temps que corren, durant una estona ens hem oblidar de tot... menys de riure».