No confiïs en les estadístiques que no hagis manipulat tu mateix". Aquesta frase del polític i estadista Winston Churchill va cloure la xerrada que Llorenç Badiella, director del Servei d'Estadística Aplicada de la UAB, creat fa catorze anys, va oferir a la sala d'actes del Centre Cultural el Casino.

Organitzada per l'Ajuntament i l'Agrupació Astronòmica de Manresa, portava per enunciat Com encabir quatre elefants en un sis-cents. Comptar manifestants", i tancava un minicicle de dues conferències dins la proposta Divendres de ciència amb la temàtica: eleccions i manifestants.

Badiella va dir que, fins a arribar a ajustar les xifres a la realitat, hi ha molta feina per fer. Va esmentar que, avui, es comencen a utilitzar sistemes com captar els senyals de Wi-Fi i Bluetooth dels mòbils i registrar textures via satèl·lit.

L'expert va aconsellar no creure's mai les xifres dels organitzadors i va oferir diversos exemples, com els dos que hi ha en aquesta pàgina, per demostrar l'elasticitat dels números depenent de la font i dels seus interessos. No estem parlant de centenars de persones sinó de centenars de milers; fins i tot, de milions. Va dir que la xifra més baixa sempre sol ser la millor i va il·lustrar la importància de partir d'una dada prou bona amb un cas que clama al cel. En la manifestació del 1977 per demanar l'Estatut, la dada que va protagonitzar els titulars era que havia aplegat un milió de persones; per tant, a la del 2012 de la Diada, tenint en compte que hi havia molta més gent, la participació es va multiplicar per dos. Va afirmar que ni a la primera hi havia un milió de persones ni a la segona dos. Per defensar que calcular a la baixa sempre té premi, va explicar una experiència personal. En la manifestació del 2010 contra la sentència de l'Estatut va pujar a l'hotel Majestic, va fer una foto i va comptar els caps fent puntets damunt la instantània. Li va sortir que en 170 m2 hi cabien 400 persones; 2,6 per m2. Feta la projecció, el total era molt inferior al donat pels organitzadors. Ells situaven la participació en 1 milió i mig de persones; ell, en 300.000.