El 1489, 3 anys abans de la data oficial del descobriment d'Amèrica, es va fundar la Reial Confraria de la Puríssima Concepció que ha arribat a l'actualitat amb 526 confrares, dels quals 93 viuen a fora de Manresa.

Per tal de celebrar els 525 anys de trajectòria d'aquesta antiquíssima confraria s'ha organitzat un programa que tindrà com acte central una celebració religiosa que comptarà amb l'assistència de la vicepresidenta del Govern de la Generalitat, Joana Ortega, i del director general d'Afers Religiosos, Enric Vendrell.

Serà el 8 de desembre a les 11 del matí a la basílica de la Seu on el bisbe de Vic, Romà Casanova, celebrarà una missa conventual solemne concelebrada pels canonges de la Col·legiata.

Les ofrenes seran presentades per membres de la Confraria de la Puríssima mentre que la Capella de Música de la Seu interpretarà els cants propis de la festivitat. L'acte, al què també assistiran membres de la corporació municipal, finalitzarà amb el cant dels Goigs de la Puríssima i la Salva popular.

Els actes religiosos tindran un protagonisme central ??-la devoció mariana és la raó de ser de la Confraria - i la commemoració començarà dissabte, a 2/4 de 7 de la tarda, amb l'inici de la tradicional novena i tot seguit missa amb homilia i cant dels Goigs, a la cripta de la Seu. Com acte de cloenda s'ha previst un concert a la basílica de la Seu a càrrec de l'Escolania de Montserrat, la tardor que ve.