El tancament de caixa del pressupost municipal del 2014 ha revelat que el 31 de desembre de l'any passat a l'Ajuntament de Manresa li devien particulars, empreses i institucions 7,1 milions d'euros.

A questa és la xifra que consta a l'apartat de provisions per insolvències, que són els diners que s'han de preveure perquè si la morositat no es pot cobrar no desequilibri les finances municipals.

Es tracta d'una xifra rècord que supera gairebé 1,6 milions d'euros la ja molt alta que va emergir en el tancament de caixa de l'any passat: 5,5 milions (vegeu Regió7 del 18 de març del 2014).

Per veure la progressió a l'alça cal saber que el 2010 aquesta quantitat era de 2,5 milions d'euros, que el 2011 va ser de 4 milions i el 2012, de 5,2 milions. O sigui, que gairebé triplica la registrada fa només quatre anys. Els més de set milions d'euros que cal destinar per fer front a la morositat contrasten amb les molt modestes xifres que es destinen a noves inversions i que els darrers anys han rondat els tres-cents mil euros.

Quan s'analitza la composició d'aquesta morositat, el més destacat és el fort augment dels deutes tributaris per cobrar, o sigui els impostos i taxes que han de pagar particulars i empreses però als quals no poden fer-hi front.

Dels 4,1 milions del tancament del 2013 s'ha passat a 5,8 milions, el que suposa un augment d'1,7 milions, ni més ni menys que el 40%.