Aquesta tarda el col·lectiu Recuperem la Sala Ciutat, que va ocupar l'edifici de la plaça de Sant Ignasi de Manresa el gener passat per impedir-ne l'enderroc i dotar-lo d'activitat cultural i social autogestionada, ha anunciat el trencament de converses amb l'Ajuntament de Manresa. Ajuntament i col·lectiu van acceptar el febrer passat la mediació que els va oferir el Col·legi d'Advocats però, després de cinc sessions, segons informació aportada per membres del col·lectiu ocupant, aquests han decidit renunciar-hi. Diuen que l'únic objectiu del consistori és que en marxin, sense oferir-los alternatives sòlides ni convincents. L'Ajuntament, han apuntat, fins i tot ha rebaixat la primera oferta que els va fer, que passava per deixar-los portar la seva activitat a l'edifici de l'Anònima.

Disfressats amb perruques, gorres i antifaços, membres del col·lectiu Recuperem la Sala Ciutat han explicat en una convocatòria celebrada davant de l'edifici, i acompanyats per una dotzena d'integrants i simpatitzants de la seva causa, els motius pels quals van ocupar la Sala Ciutat, què hi volen fer i per què han considerat que no val la pena continuar la mediació. Una membre d'Arquitectes Sense Fronteres ha donat informació sobre la situació de la sala que contrasta amb l'informe de l'Ajuntament, segons el qual té problemes estructurals greus que el fan un edifici abonat a la ruïna. Segons ella. sí que hi ha una part que no es pot utilitzar, que és la que dóna a la façana de l'entrada principal. Ha dit, però, que els ocupants ja han fet per maneres d'evitar aquesta part entrant per la porta que hi ha més a l'esquerra de la principal i que, per tant, no hi ha cap risc. Hi ha afegit que, en general, llevat d'aquesta part, que ja està localitzada i que no es fa servir, la situació de l'edifici és bona.

L'Ajuntament lamenta el trencament de la mediació

L'equip de govern considera la mediació impulsada pel Col·legi d'Advocats de Manresa era la millor via per aconseguir posar fi a una situació irregular i, per aquesta raó, manté la seva "predisposició al diàleg tot i que fins ara no hagi donat els fruits esperats", segons un comunicat difós per l'Ajuntament aquest vespre.

El cosistori "reitera el seu oferiment al col·lectiu d'altres espais alternatius per portar a terme les activitats que pretenen desenvolupar a la Sala Ciutat, així com la invitació a poder participar en un futur projecte de cogestió d'un espai municipal juntament amb altres entitats de la ciutat que s'han mostrat interessades en avançar en aquesta direcció".

"Tot i aquesta predisposició al diàleg -afegeix el comunicat-, el govern municipal es manté ferm en la decisió de portar a terme una actuació prevista des de fa molts anys amb l'objectiu de dinamitzar les Escodines i el Centre Històric, que a més a més té una àmplia acceptació ciutadana -tant dels veïns com del món cultural i associatiu- i tota la legitimitat política, ja que es va ser acordada per unanimitat del Ple municipal".

Després del trencament de la mediació, el govern de la ciutat segueix considerant que l'ocupació de l'edifici suposa la privatització d'un espai públic que és de tota la ciutat i que "un col·lectiu reduït de persones vol continuar fent seu per la força".