Nens, pares i mestres han creat un nou parc infantil a Manresa. Ho van fer al llarg del dia d'ahir. La fórmula ha estat donant una segona vida a 160 pneumàtics, que han servit per donar forma a una muntanya perquè els infants hi puguin jugar. És una iniciativa, a més, que ha requerit la participació ciutadana. Els promotors volen que entitats de la ciutat se sumin al projecte, que ha d'anar creixent els propers mesos. El mes de maig, l'escola Bages, l'Ampa i la Constructora Grup Mas, volen construir-hi un joc amb tubs de formigó, cedits per l'Ajuntament.

Finalment ho han aconseguit. Al parc de Puigterrà es va erigir ahir un castell infantil. "Sense les mans i l'esforç de totes les famílies, no haguéssim pogut construir-lo", comentava ahir el president de l'AMPA del centre, Oriol Puig. Divendres a la tarda, els pares van anar al centre equipats amb pinzells i rodets per pintar tots els pneumàtics. "Hem volgut donar color a aquesta estructura", deia Puig. Dissabte es van concentrar tots els esforços de bon matí. A dos quarts de 8, els pares -sense els fills- van traslladar els pneumàtics amb una miniexcavadora i furgonetes. També hi van col·locar una gran quantitat de sorra perquè els pneumàtics quedessin fixos i els nens hi poguessin jugar a partir d'ara. "La gent ha estat molt engrescada amb aquesta iniciativa i per això moltes famílies del centre han volgut implicar-s'hi", afegia.

A les 10 del matí va tenir lloc la part més familiar de la jornada. Van venir els infants amb pales i galledes de joguina. Van acabar d'omplir de sorra el castell. Abans de les 11 del matí, per recuperar les forces, hi va haver un esmorzar de coca i xocolata per a totes les persones que hi havien participat.

La voluntat ha estat crear un espai de participació familiar gratuït que promou el joc i l'educació ambiental com a eina per a participar activament en la conservació i millora del medi ambient de la ciutat destinat a famílies amb infants de 0 a 5 anys.

La idea sorgeix dels promotors calendaridelspetits.cat. L'AMPA ho va proposar als responsables del centre, que es van engrescar amb la iniciativa. La Constructora del Cardoner ha col·laborat amb el projecte deixant la miniexcavadora i la sorra necessària per aguantar l'estructura. Diferents tallers van cedir els pneumàtics necessaris per aixecar el castell. "Quan vam presentar la iniciativa a l'Ajuntament de Manresa també ens van donar la seva aprovació", explica Oriol Puig.

"La idea és tenir un parc diferent i creat amb material reciclat. A Manresa no hi ha cap altre parc d'aquestes característiques. Volem que hi hagi activitats perquè les famílies hi vinguin a jugar", afirma. Els responsables de l'AMPA tenen clar que per culminar el projecte, fa falta la implicació de la ciutadania. I és que la iniciativa inclou aprofitar una caseta que hi ha a dalt del parc, de propietat municipal, com a magatzem.

La idea és que durant unes hores del dia, i sota la supervisió d'un responsable del parc, es treguin tot de jocs i joguines per als més menuts.