La Societat Catalana de Cirurgia Plàstica Reparadora i Estètica (SCCPRE) va organitzar, el 18 d´abril a la sala d´actes de la Fundació Althaia, la Jornada d´Hospitals Comarcals, que va reunir més de cinquanta professionals de l´especialitat. La sessió es va dividir en tres taules rodones: Reconstrucció mamària, Tumors de pell i ferides cutànies, i Estètica, on es van aportar nous coneixements sobre diversos temes d´actualitat i es va generar debat entre els assistents.

Estètica de la zona mamària amb teixit autòleg

Bona part dels continguts de la taula d´estètica es van centrar en l´àmbit mamari. En aquest sentit, el doctor Carlos del Cacho, de l´Hospital de Sant Joan de Déu de Martorell, va dictar una ponència sobre mastopèxia amb implants -elevar i millorar la forma de les mames caigudes-, on va destacar els avantatges d´utilitzar teixit propi en aquest procediment, sempre que la qualitat dels teixits ho permeti.

Per la seva banda, la doctora Ana Torres, de l´Hospital Quirón-Teknon de Barcelona, va explicar que, segons un estudi realitzat pel seu equip, gairebé la meitat de les dones entre 41 i 50 anys que pateixen les seqüeles de l´augment mamari, com la ruptura de la pròtesi, encapsulament, dolor, etc., opta per l´extracció de la pròtesi i pel lipofilling, que consisteix en l´extracció de greix d´una part del cos de la pacient i la posterior inserció a la mama.

Sobre la Societat Catalana de Cirurgia Plàstica Reparadora i Estètica (SCCPRE)

La SCCPRE és una societat científica, membre de l´Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears, que agrupa més d´un centenar de cirurgians plàstics de tot Catalunya que treballen tant en l´àmbit públic com privat.

La Societat Catalana de Cirurgia Plàstica Reparadora i Estètica va ser l´entitat pionera a l´Estat espanyol en aquesta especialitat quirúrgica, l´any 1961, fruit de la unió d´un prestigiós grup de cirurgians catalans amb la inquietud de promoure aquesta especialitat mèdica i la formació continuada dels metges.

Amb la finalitat d´oferir la millor assistència als pacients i facilitar-los el màxim d´informació possible, la SCCPRE va pactar, l´any 2009, un reglament amb el Departament de Salut que obliga els cirurgians a especificar la seva especialitat en el document de consentiment que signen els pacients abans de sotmetre´s a una operació de cirurgia estètica a Catalunya.