"No va ser un simple substitut de pas. Va estar gairebé un curs amb nosaltres i es va adaptar completament a la dinàmica de l'escola. Era una excel·lent persona i un excel·lent company de feina". Abel Martínez Oliva, el professor que dilluns va morir apunyalat per un alumne a Barcelona, va deixar una important petjada humana a l'escola La Sèquia de Manresa, on va treballar el curs 2011-2012. Així ho reflectia ahir la manera com parlaven d'ell els mestres de l'escola, i la commoció que va causar entre ells la notícia. La majoria havia treballat amb ell i alguns, de fet, encara hi mantenien el contacte.

"És d'aquelles persones que ho donen tot. S'implicava molt en el centre, malgrat que ell venia de la secundària i al principi li va costar una mica situar-se en una escola de primària, tot i que li van tocar els alumnes més grans, de sisè", explica Manel López, mestre de música de La Sèquia. L'Abel havia impartit classes d'anglès, plàstica i socials. "Recordo que va participar activament en el Cantània que es va organitzar aquell curs al Kursaal", va afegir. "Ha estat un cop molt bestial per a tots. Era una persona molt vàlida i molt sana. Jo encara hi mantenia contacte esporàdic, amb ell. Si me n'anava a Lleida, on ell vivia, li trucava per si podia quedar", afegeix López.

El professor mort dilluns a l’IES Joan Fuster de Barcelona, Abel Martínez Oliva, havia treballat durant uns sis mesos a Igualada en un cas d’especial sensibilitat: va estar al costat d’una jove alumna d’educació secundària que no podia acudir a escola i seguir la seva educació com la resta del grup a causa del tractament i l’afecció d’un càncer.

Martínez Oliva va fer de professor de suport extern. Va fer classes a casa a una alumna de l’Escola Anoia que tenia un tumor cerebral. Segons fonts de l’escola, el mestre va acudir només dos dies al centre, «un per presentar-se» i l’altre per «començar la feina», però va mantenir un contacte «continu» amb el cap d’estudis del centre a través de correu electrònic. El cap d’estudis coordinava la relació entre els professor i l’escola, de manera que li passava la matèria que havia d’estudiar o preparar la noia i el professor li enviava els exercicis fets per la jove i els informes de com anava avançant el procés de formació.

El mestre havia atès el curs abans una noia amb càncer d’Igualada

Martínez va fer classe a aquesta alumna, que no va poder superar la malaltia i va acabar morint, durant el segon i el tercer trimestre del curs 2010-2011. «Va complir la feina molt, molt bé», indiquen les fonts del centre consultades, que el qualifiquen de «molt complidor» i «atent» amb l’alumna que passava per aquesta difícil situació per la seva malaltia.

El malaurat professor va fer aquest servei a l’Escola Anoia, va treballar una temporada a l’escola Sèquia de Manresa i va ser una altra substitució de caractarístques semblants a les de l’Anoia a la comarca d’Osona, segons fonts dels serveis territorials d’Ensenyament a la Catalunya Central consultades per aquest diari.

Martínez Oliva va fer el servei de l’Anoia durant el curs 2010-2011 a l’Escola Anoia, un centre concertat on només s’imparteix educació secundària. Les atencions domiciliàries es produeixen davant de situacions mèdiques en què l’alumne no pot acudir a classe durant més d’un mes. Els professors hi dediquen un terç de la jornada habitual.