L'acte d'inauguració de l'escultura dedicada al pintor Vila Closes celebrat ahir va ser emotiu i concorregut, al parc dedicat a l'artista al barri manresà de la plaça Catalunya.

La figura de Vila Closes feta per Ramon Oms va quedar a disposició dels ciutadans en el marc de la festa de Sant Jordi que organitza l'Associació de Veïns de la Plaça Catalunya, en la qual la família Vila Roca ha volgut fer donació de l'escultura a la ciutat en un acte emotiu i ple de contingut.

Molt abans de començar l'acte, a la cruïlla de l'avinguda de Tudela amb el carrer Miquel Martí i Pol ja s'havien omplert les fileres de cadires i la grada que s'hi havia habilitat. El conductor de la cerimònia va ser Cesc Vila, fill de l'artista, que va lligar durant una hora les actuacions musicals i els parlaments que s'hi van fer.

"El meu país"

"El meu país", de Lluís Llach, interpretat per Aina i Biel Font Torra, va tocar el cor de tots els assistents i va donar el primer so de calidesa a l'acte. Seguidament, el tinent d'alcalde de Cultura de l'Ajuntament, Joan Calmet, va llegir l'acta d'aprovació del ple de l'Ajuntament de la col·locació.

L'emoció va arribar al punt àlgid amb el descobriment de l'escultura conjuntament per l'alcalde, Valentí Junyent, i la vídua, Teresa Roca, mentre el saxofonista Jaume Badrenas tocava "Abril 74" i els assistents la taral·larejaven.

En nom de la família Vila Roca va prendre la paraula Roser Vila, filla de l'artista, que va fer un emotiu discurs en què va esmentar Víctor Feliu i l'associació de veïns com a precursors de la idea, va agrair a l'escultor el seu bon fer, va fer esment com tota la família ha estat involucrada en tots els actes i va mostrar la seva satisfacció pels resultats.

Segons les seves paraules: "Ramon Oms ha sabut reflectir l'esperit lliure d'un amic artista". I va afegir que era "un esperit lliure que ara, a través d'aquesta escultura, es mantindrà per a les generacions venidores, a l'aire lliure, com li agradava pintar, en un punt en el qual la família, els veïns, els amics actuals i futurs en passar per aquest indret veuran el pintor de la barba".

També va agrair tota la gent que els ha acompanyat, i especialment a l'associació de veïns i al Cercle Artístic, i va recordar els actes que s'han realitzat i l'acompanyament que han rebut de tothom i va convidar els assistents a l'exposició que es farà per la Festa Major de Manresa.

Pal de paller

Finalment, Roser Vila va adreçar unes emotives paraules a Teresa Roca, vídua del pintor, que en nom de tots els fills, filles, néts i nétes, va voler reconèixer com el pal de paller de tota la família que ho fa sempre tot possible.

Víctor Feliu, en representació de l'Associació de Veïns de la Plaça Catalunya, va explicar anècdotes i el vessant humà i de compromís de l'artista envers el barri, la ciutat i el país, i va completar la glossa amb uns rodolins.

Josep M. Massegú, en nom del Cercle Artístic de Manresa, va descriure la faceta artística de Vila Closes, els seus mestres, la seva manera de pintar i la bona relació que tenia amb els companys.

L'alcalde va tancar l'acte i va agrair la donació a la família. Després de la música del saxo de cloenda tots els assistents s'han apropat a l'escultura per mirar-la, tocar-la i fer-se fotos amb ella.

Després de les activitats previstes al matí, esmorzar popular, Fira de Sant Jordi, Trobada de plaques de cava, Concurs de Dibuix infantil i Festa Country va arribar l'hora de la inauguració de l'escultura. A la tarda van continuar els actes amb botifarrada i sardanes.