La capital del Bages té per endavant el projecte 'Manresa 2022', que busca aprofitar la commemoració dels 500 anys de l'arribada de Sant Ignasi de Loiola a Manresa per projectar la ciutat a l'exterior. La iniciativa és el resultat d'un pacte de ciutat, però l'oposició no dóna carta blanca al govern de CiU. La manera com el govern municipal ha enfocat el projecte desperta malestar entre l'oposició, que està d'acord amb què 'Manresa 2022' és una oportunitat, però recorden que la prioritat número 1 ha de ser l'"emergència social" que viu la ciutat. La CUP va més enllà i es mostra reticent amb un projecte centrat en el turisme religiós i que "es basa en l'obra pública per aconseguir rendiment privat".

'Manresa 2022' és un projecte ambiciós que busca convertir la capital del Bages en un pol d'atracció turística aprofitant l'efemèride que commemorarà els 500 anys de l'estada de Sant Ignasi de Loiola a la ciutat. La iniciativa contempla inversions de fins a 10 milions d'euros en l'àmbit urbanístic i cultural, i espera esdevenir un pol de dinamització de l'economia local. El projecte també preveu consolidar la Cova de Manresa en un centre d'espiritualitat d'abast mundial i endegar el Camí Ignasià, amb la voluntat de convertir-lo en un referent de pelegrinatge i turisme religiós.

El projecte s'ha gestat durant el govern municipal de CiU, però és el resultat d'un Pacte de Ciutat (CiU, PSC, ERC i PP) per la promoció econòmica i la cohesió social a Manresa, que es va subscriure el 26 de març de 2013. Pel candidat dels convergents, Valentí Junyent, 'Manresa 2022' és un projecte "estratègic" que convertirà la capital del Bages en un "orgull" per als seus ciutadans i un atractiu turístic, que ha de ser capaç d'atreure fins a 100.000 visitants.

De la seva banda, els grups de l'oposició veuen el projecte com una oportunitat per a la ciutat, però recorden que la prioritat número 1 és resoldre l'"emergència social" que viu Manresa. Des del PSC, el seu candidat, Felip González, ha assegurat que si el projecte no va encarat a la generació d'activitat econòmica i ocupació "no servirà per a res".

Més coneixement entre la ciutadania

El candidat republicà, Pere Culell, està convençut que 'Manresa 2022' serà una oportunitat "única" per a la ciutat, però creu que un dels punts dèbils del projecte és la falta de coneixement entre la ciutadania. En aquest sentit, reclama al govern municipal que sorgeixi de les urnes el 24 de maig i al futur Consell Comarcal del Bages que doni a conèixer el projecte i intenti implicar la Generalitat perquè vegi 'Manresa 2022' com una oportunitat no només per a Manresa, sinó per a tot el país.

El mateix opina el candidat del PP, Domingo Beltran, que està convençut que 'Manresa 2022' és un projecte "agosarat" que pot aportar economia, turisme i creixement a la capital del Bages, però creu que, de moment, està "infravalorat" i considera que cal promocionar la iniciativa, no només a nivell local, sinó també en l'àmbit estatal i internacional. D'altra banda, Beltran ha posat sobre la taula la manca d'allotjament hoteler que té la ciutat i creu que es tracta d'una qüestió que cal millorar per evitar que Manresa "continuï sent un simple lloc de pas".

La religió, font de polèmica

El grup municipal de PxC veu amb bons ulls el projecte, però creu que les perspectives del govern municipal de CiU són "massa grans" en un moment en què, "per desgràcia, la religió està de davallada". Pel seu candidat, Sebastià Llort, si l'església no fa un canvi de rumb i es deixen de sentir coses negatives al seu entorn, el projecte "no tindrà sortida".

La CUP, de la seva banda, va més enllà i es mostra en desacord amb el projecte per dues raons. D'una banda, perquè es tracta d'una iniciativa centrada en el turisme religiós "que tanca moltes possibilitats i n'obre molt poques" i, de l'altra, perquè creu que és un projecte "massa centrat en l'obra pública i en la despesa de tresorer públic per aconseguir rendiment privat".

El seu candidat, Jordi Masdéu, considera que la "prioritat absoluta" de la ciutat ha de ser "fer front a l'emergència social, que ha d'estar al centre de tota l'atenció" i creu que 'Manresa 2022' "fa just el contrari" i posa el focus en un projecte "que ara per ara no és imprescindible i va molt enllà en el temps".