Més de 200 professionals de tot Catalunya van reunir-se, els passat dies 14 i 15 de maig, a Món Sant Benet en el XXVIII Congrés de la Societat Catalana de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia (SCCOT) que organitzaven la Fundació Althaia, l´Hospital de la Cerdanya i l´Hospital Sant Bernabé de Berga. En paral·lel també es va celebrar la IX Reunió Catalana d´Infermeria Traumatològica que va comptar amb la participació d´una setantena de professionals. Aquesta és la reunió científica més important de la de la Societat Catalana de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia en la qual es comparteixen noves tècniques, experiències i coneixements.

Un dels moments més destacats del congrés va ser la conferència del professor Mohit Bhandari, director acadèmic de la Divisió de Cirurgia Ortopèdica de la Universitat McMaster. Tal i com va ser presentat en el Congrés Bhandari és, a dia d´avui, el cirurgià ortopèdic i traumatològic amb un factor d´impacte més alt del món en les fractures de coll de fèmur, que vol dir que és qui més estudis i de més importància ha publicat en revistes científiques. Justament, durant la seva ponència va parlar de la importància de la investigació científica en les fractures de fèmur, les quals va qualificar d´epidèmia, amb 20.000 casos diaris arreu del món. Bhandari va repassar els resultats dels principals estudis sobre fractures de fèmur i va manifestar que per seguir evolucionant en aquest àmbit cal implicar-se i col·laborar en investigacions internacionals.

Enguany el programa tenia un caire eminentment historicista amb dues conferències. Una sobre la història recent de l´especialitat de traumatologia i ortopèdia, que va anar a càrrec del traumatòleg Josep M. Saló, que ha desenvolupat la seva carrera al Servei de COT d´Althaia. I una segona ponència sobre l´esclat de l´assistència ortopèdica a la Tarraco romana dels segles II al IV dc, que va anar a càrrec del traumatòleg Josep Giné.

Durant el Congrés també es van celebrar dues taules rodones, una dedicada al tractament de les fractures de calcani, l´os que constitueix el taló. I una altra, compartida amb la Reunió d´Infermeria, dedicada a les fractures peri-implants.

Reunió d´infermeria

En paral·lel al Congrés mèdic, el divendres 15 de maig va celebrar-se la IX Reunió Catalana d'Infermeria Traumatològica organitzada conjuntament per les infermeres dels serveis de COT de l'Hospital Sant Bernabé de Berga i la Fundació Althaia. Les fractures de fèmur i les cirurgies ràpides van centrar les taules rodones. Dos temes d´actualitat a través dels quals les professionals van aportar les seves experiències com a infermeres de traumatologia i van posar en comú les seves formes de treball.

Durant la reunió un grup impulsor d´infermeres va fer els primers passos perquè en el futur es pugui constituir l´Associació Catalana d´Infermeria en Cirurgia Ortopèdica i Traumatològica.