ERC va complir el pacte i els vots dels seus 7 regidors van fer alcalde Valentí Junyent. La mirada creuada de Pere Culell i Junyent quan aquest va ser investit va ser un dels moments vibrants de la jornada.

El Culell més institucional va fer un discurs mesurat, sense retrets, i en el qual va voler deixar clar que ERC ha actuat amb responsabilitat per donar resposta a una situació amb grans reptes al davant.

"Estic convençut que, entre tots, farem una nova Manresa més lliure i més justa, que tindrà un lloc rellevant en la nova República catalana", va dir.

Culell també es va mostrar segur que els 25 regidors d'aquest mandat "anirem de bracet, més que mai, de les entitats o assemblees populars o veïnals que vulguin decidir quina Manresa volem. Tots junts la farem".

El polític republicà va dir que són moments durs des del punt de vista social. "Massa manresans tenen greus problemes per aconseguir habitatge, menjar o treball. A Esquerra, creiem en els valors republicans de la solidaritat, de la corresponsabilitat i de treballar per eliminar les injustes desigualtats socials".

Alhora que Esquerra manté aquest compromís social, Culell va afirmar que també està compromesa "en el procés nacional que hem emprès amb determinació. Malgrat l'oposició de l'estat espanyol, el proper 27 de setembre tenim unes eleccions que farem plebiscitàries i constituents. Esteu ben segurs que els regidors d'Esquerra estarem al costat del nostre Govern i del nostre Parlament en tot el que calgui".

El número 1 del grup republicà no va amagar la satisfacció pels resultats obtinguts i que els han permès passar de 3 a 7 regidors. També va explicitar l'agraïment a la ciutadania organitzada en entitats com Òmnium Bages, Manresa per la Independència i l'Assemblea Nacional Catalana per aconseguir que el nombre de regidors sobiranistes a l'Ajuntament de Manresa hagi augmentat de 16 a 19, sent el 76% dels regidors.

Va explicar que, atesa l'emergència social i nacional, la voluntat d'Esquerra "era intentar un pacte entre CiU, ERC i la CUP. En no haver estat possible, hem cregut interpretar la voluntat d'un nombre molt gran de votants fent un Acord d'Investidura i Governabilitat amb CiU".

Culell, cirurgià de professió, va citar el doctor Josep Maria Reniu, membre del Consell Assessor per a la Transició Nacional: "la fortalesa està en ser capaços d'arribar a pactes, no en majories absolutes". Culell va dir que el pacte del Balç "ha de servir per garantir la governabilitat des dels principis de la justícia social, el bé comú, la participació, la cura de l'espai públic, el desenvolupament econòmic i la projecció de Manresa".

Els regidors republicans, a banda de prometre el càrrec per imperatiu legal i fer servir la fórmula de l'AMI, van prometre treballar pel benestar dels ciutadans i per una societat justa i sostenible.