L'equip de l'Agència Espacial Europea ja ha fet les maniobres perquè la nau Rosetta s'acosti al cometa 67P, on hi ha la sonda Philae, per establir-hi contacte. Fins ara era a 235 quilòmetres del cometa, i se li han enviat instruccions perquè s'acosti a 180 quilòmetres. El manresà Robert Guilanyà forma part de l'equip que calcula les trajectòries i maniobres de la Rosetta (vegeu Regió7 del 17 de juny). Els pròxims dies són vitals per rebre més senyals.

Guilanyà és enginyer d'Aeronàutica i de Sistemes Espacials, i treballa al departament interplanetari de l'Agència Espacial Europea, a la població alemanya de Darmstadt, tocant a Frankfurt. És un dels controladors de terra.

Els dies 13 i 14 de juny el Philae va emetre, inesperadament, dos senyals després d'estar 7 mesos en hibernació. Això va fer variar els plans de la missió, i es van començar a canviar les trajectòries de la Rosetta per poder rebre nous missatges i al mateix temps enviar ordres al Philae perquè reprengui les seves operacions científiques.

En el moment de rebre els dos senyals la nau era a 235 quilòmetres del cometa 67P, i li han fet arribar ordres perquè baixi la seva òrbita fins als 180 quilòmetres, segons informa Spaceflight Now. Actualment el cometa 67P és a 304 milions de quilòmetres de distància de la Terra i va en direcció al Sol. L'augment de la temperatura ha activat pols i vapor al voltant del cometa, amb la qual cosa la nau Rosetta no s'hi pot acostar més perquè podria ser perillós.