Es compleixen 10 anys de dues decisions estretament vinculades entre si que van generar una de les polèmiques més intenses de la darrera dècada a Manresa. Una va ser sobre les noves condicions de l'explotació de la zona blava i l'altra la posada en marxa del canvi d'imatge de la plaça de la Reforma, l'obra més problemàtica que s'ha dut a terme a la ciutat els darrers temps, tant per les complicacions que van anar sorgint com pel sobrecost, la superació de terminis i la contestació que va tenir entre el veïnat.

Les obres havien de començar a final de juny del 2005 i havien de tenir una durada de 18 mesos, un termini que va ser àmpliament superat.

Abans l'Ajuntament havia lligat un acord amb Fomento de Construcciones y Contratas, que ja tenia la concessió de la zona blava mitjançant l'empresa Aparcamientos Concertados SA (Parcosa), per garantir a FCC que cobriria la inversió de 9,6 milions d'euros per construir l'aparcament, reurbanitzar la plaça i connectar-la amb l'entorn.

La plaça com era abans, quan es podia circumval·lar. Foto Andreu Olivé

L'empresa que va passar a encarregar-se de la zona blava va ser Estacionamientos i Servicios SA (Eysa) i les condicions establien una progressiva pujada de preu del tiquet que ha arribat a situar Manresa entre les ciutats més cares de tot l'estat, amb preus superiors fins i tot als de capitals europees.

Les obres de la Reforma ja van començar amb la protesta de veïns, que criticaven el fet que es perdés l´arbrat de la plaça. Van posar una pancarta al centre de la plaça que deia «Salvem aquests arbres», que era visible des de l´estació de la Renfe. També van penjar a totes les soques rètols amb el lema «Sóc un arbre que no vull morir. Vull donar vida» i van recollir mig miler de firmes.

A partir d´aquí van venir els problemes amb el subsòl, amb l´empresa, estètics generats per la contundència dels murs del pàrquing, els inconvenients causats pels murs construïts a dalt de tot i el seu posterior enrunament per la queixa dels Amics de la Seu, la manca d´una rampa per arribar